Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

al jazeera

Pacijentice iznijele teške optužbe za seksualno uznemiravanje u bolnici u Zenici

seksualno zlostavljanje zenica
FOTO: Al JazeeraZScreenshot

Doktor Čehić odbio je stati pred kamere, a u pismenom odgovoru negira navode pacijentica

Nekoliko pacijentica optužuje pročelnika Odjela za humanu reprodukciju Kantonalne bolnice Zenica za seksualno uznemiravanje tokom ginekoloških pregleda.

Riječ je o pacijenticama koje prolaze postupak biomedicinski potpomognute oplodnje, piše Al Jazeera.

Pregledi na koje se žale bili su jedan od uslova za dobivanje saglasnosti nadležne komisije koje odobrava finansiranje postupka iz budžeta.

“Pregled je bio neugodan”

Predsjednik komisije je upravo pročelnik Odjela za humanu reprodukciju Ermin Čehić.

“Doktor je zahtijevao da vidi prokrvljenost. Pregled je bio neugodan. Doktor je prstima stimulirao klitoris, stavljao prste u vaginu, a tek onda koristio sondu za pregled. Osjećala sam se jadno na tom pregledu. Iako sam išla kod raznih doktora nikad nisam taj pregled doživjela na taj način”, kaže jedna od žena sa kojom je razgovarala Al Jazeera.

Druga pacijentica prenosi slična iskustva.

“Kad sam pitala zašto to, doktor je rekao da to jednostavno tako mora da bude da bi cirkulacija i nalazi bili bolji da bi mogla dobiti bolju saglasnost”, kaže druga pacijentica.

Odbio stati pred kamere

Doktor Čehić odbio je stati pred kamere, a u pismenom odgovoru negira navode pacijentica.

“Apsolutno odbijam mogućnost da sam neprimjereno vršio pregled bilo koje pacijentice”, naveo je doktor u pisanom odgovoru.

Zatražili su mišljenje od sedam stručnjaka. Svi smatraju da ovakva metoda nije medicinski opravdana kod liječenja neplodnosti.

Kantonalna bolnica Zenica je sredinom godine zaprimila i prijavu protiv doktora Ermina Čehića zbog navodnih uskraćivanja neophodnih informacija i odbila je kao neosnovanu.

Detalje pogledajte u prilogu Al Jazeere.