Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

hrvatska

Plenković razriješio ministra, prijeti mu višegodišnji zatvor

mario banožić nesreća
FOTO: Index/Pixsell

Premijer Andrej Plenković objavio je na presici da je smijenio Banožića, no sada ostaje pitanje Banožićeve krvične odgovornosti

Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković rekao je da je Maria Banožića razriješio dužnosti ministra odbrane, javila je Hina.

Ministar Banožić rano jutros učestvovao je u saobraćajnoj nesreći u Vinkovcima u kojoj je jedna osoba smrtno stradala, te je s teškim ozljedama prevezen u vinkovačku bolnicu, a potom je prebačen u Osijek.

Još nema službenih informacija kako je do nesreće došlo, a Index.hr prenosi neslužbene informacije i izjave svjedoka da je Banožić u 6:15 ujutro, dok je išao u lov, autom pretjecao kamion po gustoj magli i frontalno se sudario s kombijem koji je dolazio iz suprotnog smjera.

U nesreći je poginuo vozač kombija, 40-godišnji Goran Šarić iz Privlake, otac dvoje djece.

Banožiću prijeti višegodišnji zatvor

Biljana Luburić, zamjenica županijskog državnog odvjetnika, rekla je da je došlo do nesreće tako što je Banožić koji je vozio iz smjera Vinkovaca automobilom započeo pretjecanje teretnog vozila ne provjerivši da to može učiniti na siguran način te je došlo do udara u kombi vozilo koje se kretalo iz suprotnog smjera.

“Došlo je do smrtnog stradanja vozača kombi vozila, dok je vozač osobnog automobila zadobio teške tjelesne ozljede te je prevezen u bolnicu u Vinkovce te kasnije u Osijek”, dodala je.

Navela je da su izuzeli krv i urin kako bi utvrdili prisutnost alkohola, ali da još nemaju rezultate.

Nije mogla otkriti kojoj se brzinom kretao ministar Banožić, ni u kojem će smjeru ići prijava. Potvrdila je da su oba vozača bila vezana te da imaju jednog svjedoka, vozača kamiona koji je ispitan.

Kakvu kaznu može dobiti Banožić

Premijer Andrej Plenković objavio je na presici da je smijenio Banožića, no sada ostaje pitanje Banožićeve krvične odgovornosti.

Prema Krivičnom zakonu Hrvatske, sudionik u cestovnom saobraćaju koji kršenjem propisa o sigurnosti saobraćaja izazove opasnost za život ili tijelo ljudi ili za imovinu velikih razmjera, pa zbog toga prouzroči smrt jedne ili više osoba kaznit će se kaznom zatvora od tri do 15 godina.

U slučaju da se radi o nehaju, kazna je od jedne do osam godina, no prema onome što dosad znamo, a to je da je Banožić svjesno išao preticati po lošim vremenskim uvjetima i smanjenoj vidljivosti, upitno je može li se to uopće kvalificirati kao nehaj.