Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prognoza vremena

Padavine i zahlađenje: Najavljena velika promjena vremena i dolazak “prave jeseni”

stižu kiše i zahlađenje
Foto: Armin Durgut/PIXSELL/Arhiv

Očekuje se nestabilno vrijeme sa kišom, oblačno vrijeme s kišom uslovit će i zahlađenje

Nakon stabilnog i sunčanog vikenda, i u većem dijelu ove sedmice neće biti većih promjena vremena. U jutarnjim satima u Bosni je moguća magla ili niska oblačnost, a tokom dana uglavnom pretežno sunčano uz promjenjivu naoblaku.

Povećana vlaga u utorak, 10. oktobra, usloviće manje nestabilnosti u atmosferi. Tokom dana mogući su kraći lokalni pljuskovi u istočnim, centralnim i zapadnim područjima zemlje.

Minimalne temperature zraka varirat će od 11 do 16 u Bosni, na jugu zemlje do 18 stepeni. Najveće dnevne vrijednosti temperatura biće u rasponu od 20 do 26 u Bosni, u Hercegovini do 30 stepeni.

Od 16. do 22. oktobra izgledna je promjena vremenskih prilika u Bosni i Hercegovini. Očekuje se nestabilno vrijeme sa kišom, koja bi sredinom sedmice u sjevernim i centralnim područjima mogla da bude izraženija. Oblačno vrijeme s kišom uslovit će i zahlađenje, saopćili su danas iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

BHmeteo: Moguć pljusak

Sa sjevera postepeno dolazi do porasta oblačnosti koji će nam u noći na utorak (10.10.) i tokom utorka donijeti ponegdje kišu ili kratkotrajan pljusak.

Najveće šanse za ponegdje kišu ili pljusak imaju područja sjeverne, sjeveroistočne, centralne i istočne Bosne. U ostatku zemlje manje šanse za padavine, javlja BHmeteo.

09.10. – 18:00 | Sa sjevera postepeno dolazi do porasta oblačnosti koji će nam u noći na utorak(10.10.) i tokom utorka…

Posted by BHMETEO.ba on Monday, October 9, 2023

Od srijede (11.10.) pa do nedjelje (15.10.) sunčano, vrlo toplo i vruće vrijeme. U nedjelju moguća je promjena vremena uz lokalne padavine, a početkom sljedeće sedmice trenutno ima šansi za izraženiju promjenu vremena uz više padavina i zahlađenje.

Do kraja ove sedmice, do 15.10., temperature znatno iznadprosjeka za oktobar uz dnevne maksimume 23 do 29, lokalno do 31°C. Jutra svježa.

Prognoza za naredne dane

U srijedu pretežno sunčano vrijeme. U jutarnjim satima u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove može biti magle. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu do 18, a dnevna od 22 do 28, na jugu do 30 °C.

U četvrtak sunčano. U jutarnjim satima po kotlinama Bosne može biti magle. Vjetar slab, uglavnom, jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 18, a dnevna od 22 do 28 °C.

U petak sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima po kotlinama Bosne može biti magle. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 18, a dnevna od 22 do 28 °C.