Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Paklene vrućine u Mostaru: Na ulicu izlazi samo ko mora

mostar-ulica1

I danas u Mostaru temperatura je bila iznad 40 stepeni. Riječ je naravno o temperaturi u hladu. Građani se ne nose jednostavno s ovim enormno visokim temperaturama, iako žive u jednom od godinama najtoplijih gradova Evrope. Vrućine ipak najteže padaju onima koji na ovom vrelom suncu, obavljaju teške fizičke poslove. Građevinski radnici Omer i Nedim pronašli su način za privremeno rashlađenje.

“Dobro podnosimo vrućine. Malo se vodom rashladim”, kaže Omer dok Nedim dodaje da jedva izdrži vrućinu.

“Osam sati dnevno radimo, najgore je od 12 – 16 sati. Danas radimo do 13 sati, tako je gazda rekao”, povjerava se on.

Ništa lakše nije ni drugim radnicima, no, kako kažu, živjeti se mora.

gradjevinci-mostar

“Malo vode, malo ventilator, i tako, gore je vani ko radi na suncu”, smatra jedna radnica u ćevabdžinici.

Zato ljekari savjetuju oprez jer u posljednje vrijeme bilježe povećan broj intervencija.

Građanima preporučuju da se ne izlažu suncu između 10 i 18 sati, da piju velike količine tečnosti, te da koriste zaštitu za glavu.

Temperatura zraka danas u Mostaru, čak i u hladovini, doseže do nevjerovatnih 40 Celzijusevih stepeni. Nesnosne vrućine po kojima je inače grad na Neretvi poznat danas su u potpunosti opustošile ulice grada.

mostar-ulica22

Uprkos velikim vrućinama, turisti, koji su inače među najbrojnijim pacijentima u mostarskoj hitnoj službi, ne odustaju od razgledavanja starog dijela grada.

“Bili smo u Crnoj Gori gdje je čak bilo toplije nego ovdje, jako je lijepo ali je prevruće”, ističe turistkinja iz Turske.

 

“Ovdje je zaista mnogo vruće, mnogo je toplije nego u Francuskoj, ali pijemo mnogo tekućine i izdržimo nekako”, dodaje francuski turista.

mostar-voda

Brojni građani Mostara spas od nesnosnih vrućina traže na gradskim kupalištima, pa i u hladnoj Neretvi, koja zbog zagađenosti nije preporučljiva za kupanje.

Ovo je pravi mostarski zvizdan ili ćelopek, kako Mostarci odavnina nazivaju vrela tropska ljeta u gradu na Neretvi.