Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kuba zvanično otvorila ambasadu u Washingtonu

kuba-ambasada

Kuba je danas otvorila ambasadu u američkoj prijestolnici Washingtonu, nakon što su vlasti dviju zemalja početkom mjeseca postigle historijski dogovor o obnavljanju diplomatskih odnosa nakon višedecenijske blokade.
Obje zemlje su nakon pomenutog sporazuma aktivirale svoje diplomatske misije, a današnjem zvaničnom otvorenju kubanske ambasade u Washingtonu prisustvovao je i šef kubanske diplomacije Bruno Rodriguez i brojni drugi kubanski i američki zvaničnici.

Danas otvorena kubanska ambasada je od 1961. godine i blokade diplomatskih odnosa dviju zemalja djelovala kao diplomatsko predstavništvo.

Pripadnici kubanske vojske su svečanim činom intoniranja nacionalne himne i podizanja kubanske zastave na jarbol ambasade u Washingtonu i zvanično najavili novu eru bilateralnih odnosa dva susjeda.

kuba-ambasada111

Otvorenje kubanske ambasade pratile su brojne medijske ekipe i predstavnici civilnog sektora koji su skandirali “Živjela Kuba”.

Od ponoći je i američko diplomatsko predstavništvo u kubanskoj prijestolnici Havani počelo sa radom, a američki državni sekretar će 14. augusta posjetiti Havanu i prisustvovati zvaničnom otvaranju američke ambasade i poduzanju zastave SAD-a u centru kubanske prijestolnice.

Danas je najavljen i sastanak Kerrya i Rodrigueza u Kerryjevom uredu u Washingtonu, a nakon i njihovo zajedničko obraćanje javnosti.

Američki predsjednik Barack Obama je 1. jula saopćio da je donesena odluka o obnavljanju odnosa s Kubom i obostranom otvaranju ambasada. Ovaj historijski čin za obje zemlje uslijedio je kao rezultat pregovora koje su delegacije vodile od decembra prošle godine kada su čelnici najavili proces normalizacije odnosa između dviju zemalja.

SAD su sredinom aprila ove godine skinule Kubu s liste zemalja koje podržavaju terorizam, a od danas se kubanska zastava, zajedno sa zastavama svih zemalja koje Washington priznaje, viori u predvorju američkog State Departmenta.