Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ustavni sud nenadležan

Pala tužba sarajevskih općina protiv Komisije za nacionalne spomenike BiH

katedralanova

Općine tvrde da im je Odlukom o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva onemogućeno djelovanje. Ustavni sud: Komisija vrši funkcije izvan sudskih struktura

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbacio je kao nedopuštenu apelaciju koju su podnijele Općina Stari Grad i Općina Centar Sarajevo protiv Odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika od 2. novembra 2020. godine, a vezano je za odluku proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom.

Piše: A. DUČIĆ

Ustavni sud se, naime, proglasio nenadležnim, dok su dvije općine od ove najviše sudske instance tražile da spriječi nastupanje “negativnih posljedica neustavne i nezakonite odluke Komisije. Glavno obrazloženje Ustavnog suda je da je “Komisija uspostavljena Aneksom 8 Općega okvirnoga sporazuma za mir u BiH, budući da i ova institucija vrši svoje funkcije izvan standardne sudske strukture BiH”.

-Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine je jednostrano, proizvoljno i bez učešća apelanata, te bez valjanog pravnog osnova donijela Odluku o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom, kojom se uža gradska jezgra općina Centar i Stari Grad proglašava historijskim urbanim krajolikom. Osporavanom Odlukom je predviđeno da o svim zahvatima u ovako širokom prostoru odlučuje Federalno ministarstvo prostornog uređenja, te da za svaki pojedinačni slučaj zahvata u prostoru postoji obaveza pribavljanja mišljenja Komisije o usklađenosti, a sve do donošenja jedinstvenog prostorno-planskog dokumenta za koji nije utvrđen rok donošenja – mišljenja su dvije sarajevske općine.

Nadalje, kako tvrde, osporavanom Odlukom je utvrđeno da se svi propisi, razvojno-planski dokumenti i drugi akti, koji su u suprotnosti sa Odlukom, stavljaju van snage.

-Na ovaj način je najveći dio prostora, odnosno teritorije koju administrativno pokrivaju apelanti kao jedinice lokalne samouprave, koji je najintenzivnije naseljen i na kojem se odvija najveći dio životnih i privrednih djelatnosti u potpunosti onemogućen u provođenju već donesenih razvojno-planskih dokumenata, raspolaganju i korištenju imovine, prostornom planiranju i planiranju daljeg razvoja lokalne zajednice, ali su direktno ugrožena prava na imovinu i širokom korpusu fizičkih i pravnih lica koja imaju imovinu na ovom području. Pri tome važno je istaći činjenicu da Federalno ministarstvo prostornog uređenja objektivno nije u mogućnosti provesti sve aktivnosti predviđene osporavanom odlukom, kako iz razloga nedostatka kadrovskih kapaciteta, tako i zbog nepostojanja odgovarajuće pravne regulative na nivou Federacije BiH, koja bi regulisala sve aktivnosti i privredne djelatnosti na području jedne općine – tvrdi se iz općina Centar i Stari Grad.

Ova odluka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u fokus javnosti je došla krajem marta nakon što je načelnik Općine Centar Srđan Mandić na Facebooku objavio odgovor Federalnog ministarstva prostornog uređenja na zahtjev Općine Centar Sarajevo i investitora, Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija Sarajevo, za izdavanje urbanističke saglasnosti za rekonstrukciju vodovodne mreže u Ulici Mirs Irbina.

-Evo kako u praksi izgleda djelovanje Faruka Kapidžića i njegove tzv. zaštite Istorijskog urbanog krajolika. U saradnji sa HDZ ministrom ne dozvoljavaju rekonstrukciju vodovodne mreže u Ulici Mis Irbina. 27.01. smo podnijeli zahtjev, 15.03. nas prepuštaju Kapidžiću. Ovo je vrhunac drskosti i konačni dokaz namjera SDA. Nakon što su nas ostavili bez vakcina, sada nam oduzimaju pravo na dotok vode. E, pa imam za vas odgovor. Mi ćemo kopati i postavljati cijevi, a vi nas pokušajte zaustaviti – napisao je Mandić.

Odluku je potpisao tadašnji predsjednik Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Radoje Vidović. Inače, osim Vidovića, tadašnji članovi Komisije bili su i prof. Amir Pašić te Goran Milojević, koji su 28. 1. 2016. godine, odlukom Predsjedništva BiH, imenovani na period od pet godina.

Od 3. februara 2021. godine, odlukom Predsjedništva BiH, članovi Komisije su: Faruk Kapidžić, dipl.ing.arh, mr.sci. Anđelina Ošap Gaćanović, dipl.ing.arh, te Zoran Mikulić, dipl. pravnik. Prvi predsjedavajući Komisije do kraja 2021. godine bit će Faruk Kapidžić koji je u Vladi Kantona Sarajevo, koju su činili SDA, SBB i DF, bio ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša ispred SDA.

Kapidžić je u medijskim nastupima objasnio da rekonstrukcija vodovodnih cijevi spada u tehničko održavanje. Potom su iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH putem Facebooka saopćili da će sve nejasnoće biti otklonjene.