"dan Nakbe"

Palestinska zajednica u BiH: Licemjerje međunarodne zajednice ubija Palestince

dan Nakbe (1)

Na 74. godišnjicu Nakbe, još jednom osuđuju, kako kažu, zapadnu ravnodušnost prema Palestincima, koja doprinosi njihovoj kontinuiranoj Nakbi, dok licemjerje međunarodne zajednice ubija Palestince

Udruženje Palestinska zajednica u BiH saopćilo je da se na današnji dan desio jedan od najpotresnijih događaja u historiji Palestine “proglašenjem cionističke države Izrael 1948. godine kada je započeo proces kolektivnog etničkog čišćenja i sistemskog raseljavanja Palestinaca te okupacijom zemlje”.

-Svakog 15. maja obilježavamo dan Nakbe – najveće palestinske katastrofe i početak višedecenijskog ugnjetavanja i obespravljivanja palestinskog naroda. Više od 800 hiljada Palestinaca od 1,4 miliona koji su 1948. živjeli u Palestini u 1.300 sela i gradova raseljeno je u susjedne arapske zemlje i u druge zemlje svijeta, a njihova zemlja je zaplijenjena i okupirana – navodi Palestinska zajednica.

Dok obilježavaju 74. godišnjicu Nakbe, u saopćenju “podsjećaju svijet na rastuću globalnu svijest da Izrael čini zločin aparthejda protiv svih Palestinaca”.

-Kada Palestinci vide brzu, velikodušnu i neograničenu podršku oružjem i novcem pruženu odmah nakon početka sukoba u Ukrajini dok je rasistički i licemjerno od strane zapada uskraćivanje Palestincima najosnovnijih ljudskih prava u skladu sa međunarodnim standardima i konvencijama, uz nastavak saučesništva i bezuvjetne podrške izraelskom aparthejdu, vojnoj okupaciji i kolonijalizmu doseljenika protiv Palestinaca. Ovaj zapadni dvostruki standard vidljiv je u podršci izraelskom višedecenijskom režimu ugnjetavanja, te podršci koja se pruža izraelskom režimu u vidu naoružavanju i zaštiti od odgovornosti pred licem pravde – navodi Palestinska zajednica u BiH.

U saopćenju koje potpisuje predsjednik tog udruženja Majed Maarouf, pozivaju se vlade zapadnih zemalja i međunarodna zajednica da uvedu zakonite i ciljane sankcije Izraelu, jer njihovo djelovanje proteklih 74 godine palestinske patnje, nudi samo osudu bez konkretnih mjera i aktivnosti.

Na 74. godišnjicu Nakbe, još jednom osuđuju, kako kažu, zapadnu ravnodušnost prema Palestincima, koja doprinosi njihovoj kontinuiranoj Nakbi, dok licemjerje međunarodne zajednice ubija Palestince.

-Ponavljamo naš poziv na solidarnost s Palestincima koji se suočavaju s etničkim čišćenjem, ubistvima, oduzimanjem imovne i aparthejdom od strane izraelskog okupatorskog režima. Svjedočili smo i ubistvo novinarke Shereen Abu Aqleh koji je ratni zločin i pokušaj da se ubije istina o izraelskim zločinima, a napad na palestince koji su nosili njen kovčeg je kukavički i sraman čin i pravo lice izraelskog okupatora – naglašava se u saopćenju Palestinske zajednice u BiH.

Dodaje se kako izraelsko okupatorsko nasilje i agresija nikada nisu prestali već 74 godine, ali, kako se podvlači, neće prestati ni palestinska opstojnost.

-Nastavićemo braniti kršćanske i muslimanske bogomolje u svetoj zemlji, zemlji mira u kojoj izraelski okupator organizira i provodi zločin, nastavit ćemo se boriti za svoj život, ljudska prava, mir i državu sa glavnim gradom Jeruzalemom, jer je to ključ mira u cijeloj regiji i u cijelom svijetu – navodi se u sapćenju Palestinske zajednice u BiH.