Pandurević: Dodik treba da otpusti svojih 19 savjetnika

pandurevic222

Potpredsjednica Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević očekuje da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otpusti svojih 19 savjetnika koji ga nisu upozorili da je u pismu članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Mladenu Ivaniću iznio gomilu netačnosti, čime je ozbiljno narušio ugled institucije koju predstavlja.

-Također, očekujemo da sva pitanja koja se tiču Strategije vanjske politike BiH koja je u pismu postavio Mladenu Ivaniću, uputi premijerki Željki Cvijanović, Vladi Republike Srpske, bivšem predsjedavajućem Vijeća ministara Nikoli Špiriću i bivšem članu Predsjedništva BiH Nebojši Radmanoviću – navela je ona.

Za Dodika je sporno to što u Strategiji vanjske politike BiH stoji da bi ”BiH trebalo da aktivno prati zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku EU i da bi u tom smislu trebalo unaprijediti sistem pridruživanja vanjskopolitičkim izjavama i restriktivnim mjerama EU prema trećim zemljama i subjektima”.

Pandurević podsjeća da bi Dodik treba makar toliko da zna da je taj dio prepisan iz odgovora na Upitnik EU, na koji je saglasnost dala premijerka Željka Cvijanović i njena vlada, te da to isto piše i u SSP-u koji je svojevremeno potpisao Nikola Špirić, a ratifikovao Nebojša Radmanović.

-Dakle, prema Dodiku, kriv je Ivanić, jer citira zacrtane ciljeve Cvijanovićeve, Špirića i Radmanovića – navela je potpredsjednica SDS-a.

Tvrdi da bi Dodik trebalo da pozdravi to što je Ivanić kroz Strategiju afirmisao Rezoluciju Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti.

– Jedino što je stavio van snage jeste zahtjev Nebojše Radmanovića za članstvom u NATO, i time zaustavio čitav proces integracije na aktivaciji MAP-a koju je odobrilo Predsjedništvo BiH na čelu sa Nebojšom Radmanovićem – navela je Pandurević.

Dodaje da je Dodik “čovjek koji je ušao u konflikt s cijelim svijetom, međunarodno izolovao vlast Republike Srpske s kojom komuniciraju još samo predstavnici Južne Osetije i Abhazije, a očekuje se i posjeta delegacije Sjeverne Koreje, dok se RS obrukala i u tradicionalno prijateljskom Izraelu”.