Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pandurević: Formirati akcioni tim s ciljem sprečavanja izbornih krađa

pandurevic sds parlament bih

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je razmatrao Informaciju o aktuelnoj poziciji, ocjeni spremnosti i sposobnosti Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH) da organizira i provede fer izbore u oktobru 2018. godine, koju je predložio poslanik Senad Šepić.

Obavljena je i rasprava o radu, aktivnostima i postupcima CIK-a BiH u svjetlu predstojećih općih izbora i potrebe da budu organizirani u fer i poštenoj atmosferi, što su predložili poslanici Damir Arnaut i Saša Magazinović.

Po okončanju rasprave usvojeno je nekoliko zaključaka u vezi s ove dvije tačke dnevnog reda.

Jedan od usvojenih zaključaka predložio je poslanik Senad Šepić (Nezavisni blok), a predviđa da „Predstavnički dom PSBiH traži od Doma naroda da hitno okonča proceduru usvajanja Izbornog zakona BiH koji predviđa uvođenje skenera na biračka mjesta“.

Poslanici nisu podržali Šepićev zaključak koji je predviđao da „Predstavnički dom PSBiH podržava inicijativu o potpisivanju peticije i prikupljanje podrške građana za konačno omogućavanje elektronskog glasanja i uvođenja skenera na biračkim mjestima u BiH“.

Usvojeno je i nekoliko zaključaka koje je predložila poslanica Aleksandra Pandurević (SDS).

Ona je u izjavi novinarima kazala da je usvojen zaključak „da se tražio od CIK-a, odnosno nalaže se CIK-u da omogući svim akreditiranim političkim subjektima da pošalju svoje posmatrače koji će pratiti tok štampanja i distribucije glasačkih listića“.

– Ovaj put će posmatrači, po završenom štampanju, pratiti i uništavanje matičnih ploča – navela je Pandurević.

Po njenim riječima, drugi zaključka koji je usvojen jeste da se napravi akcioni tim u kojem će biti ljudi iz Tužilaštva BiH, SIPA-e, Obavještajne agencije, CIK-a i nevladinih organizacija koje se bave samim izbornim procesom, s ciljem sprečavanja izbornih krađa, praćenja svih nepravilnosti i zakonskog regovanja.

Pandurević je kazala da Predstavnički dom nije usvojio njen prijedlog zaključka da se formira parlamentarno tijelo koje će pratiti sjednice komisija CIK-a BiH.