Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uspješna operacija pacijenta sa obrnutim rasporedom unutrašnjih organa

operacija rs333

Ljekari Službe za vaskularnu hirurgiju u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske aneurizmatsku bolest trbušne aorte kod pacijenta sa urođenom promjenom strane unutrašnjih organa, javlja Anadolu Agency (AA).

Kada je u pitanju UKC RS ovo je prvi urađen operativni zahvat kod pacijenta sa urođenim obrnutim rasporedom unutrašnjih organa.

Pacijent Savo Mišić (73) iz Doboja primljen je u Službu za vaskularnu hirurgiju sa upaljenom aneurizmom trbušne aorte u teškom stanju , te je operativno zbrinut. Težina ovog operativnog zahvata ogleda se u tome što je riječ o pacijentu koji ima urođenu malformaciju tj. promijenjenu stranu unutrašnjih organa – situs inversus što se u medicinskoj praksi izuzetno rijetko sreće pa samim tim je zbog poremećenog anatomskog odnosa organa i zahvat izuzetno komplikovano izvesti.

Milanko Maksić, načelnik Službe za vaskularnu hirurgiju rekao je da je operacija izvedena prije sedam dana a da je operativno zbrinjavanje upaljene aneurizme komplikovano i bez obrnutog rasporeda organa

“Ponosan sam na kompletan tim koji je učestvovao u ovoj operaciji. U pitanju je slučaj koju se javlja 1:100.000, a u 30 godina od kako sam ljekar ovo je drugi put da vidim ovakav slučaj. Operacija, pod ovim okolnostima zahtijevala je puno opreza, vještine i hrabrosti”, rekao je Maksić.

Pacijent je ispričao da je osmadesetih godina saznao da situs inversus, a nikada zbog toga nije imao nikakve tegobe. Zadovoljan je tokom oporavka i zahvalan svima na klinici koji su kako kaže “njegovi spasioci”.

“Savjetujem svima da provjere u kakvom su zdravstvenom stanju”, rekao je Savo Mišić objašnjavajući da je aneurizmu otkrio preventivnim pregledom i nije imao nikakve tegobe niti bol.

Služba za vaskularnu hirurgiju UKC RS smještena je u neuslovnim prostorijama u centru grada, a planirano je da se u septembru preseli u rekonstruisane prostorije Centralnog medicinskog bloka u naselju Paprikovac.

Milanka Azarić, glavna sestra Službe za vaskularnu hirurgiju, rekla je da ova služba ima 15 medicinskih sestara koje obavljaju teške i složene poslove njege bolesnika, što dodatno otežavaju uslovi u kojima rade.