Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pandurević: Moralno bi bilo da direktor Agencije za statistiku BiH podnese ostavku

aleksandra-pandurevic12

Predsjedavajuća Kluba zastupnika SDS-a Aleksandra Pandurević na nastavku hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH posvećene popisu stanovništva u BiH rekla je kako je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić odluku o jedinstvenom programu obrade popisnih podataka donio “nezakonito” ističući da bi trebao podnijeti ostavku, javlja Anadolu Agency (AA).

Inače, hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH sazvana na zahtjev poslanika Kluba Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), a počela je 30. maja, ali je prekinuta kako bi Vijeća ministara BiH dostavilo informacije o aktivnostima na obradi rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, odnosno o odluci direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića koji je usvojio Jedinstveni program obrade podataka popisa.

Iz Vijeća ministara BiH poručeno je kako to izvršno tijelo nema zakonske nadležnosti da stavi van snage odluku Jukića donesenu u skladu sa preporukama Međunarodne posmatračke misije za popis (IMO).

Klub SNSD-a ranije je zatražio da se danas prije redovne održi vanredna sjednica što je odbijeno, zbog čega su parlamentarci tog kluba odbili prisustvovati redovnom zasjedanju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Po dolasku na hitnu sjednicu, zastupnica Dušanka Majkić (SNSD) rekla je kako “ne može vjerovati” da se Vijeće ministara BiH “ograđuje odgovornosti” vezane za popis stanovništva.

“Vijeće ministara BiH je potpisalo memorandum sa IMO i po tom osnovu je bilo odgovorno. Oni određuju budžet – to su bili razlozi da ne mogu reći: Mene to ne zanima”, istakla je Majkić.

Zastupnica Aleksandra Pandurević navela je kako hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH “nije sazvana radi podataka o tome koliko će koga biti”.

“Ovdje je u pitanju poštovanje zakona. Podsjetit ću da je 10. maja Velimir Jukić uputio pismo Vijeću ministara BiH u kojem kaže da je potrebno razdoblje od četiri i pet mjeseci za obradu podataka te se traži da predloži izmjene i dopune roka i produži rok do 30. decembra. Već 18. maja Jukić usvaja program obrade podataka. Šta se to desilo? Da li je neko drugi izvršio pritisak? Moralno bi bilo da Jukić podnese ostavku ako ne možete da izvršite pritiske i ako vas neko tjera da nezakonito radite stvari, podnesite ostavku”, istakla je Pandurević.

Poručila ja paralmentarcima da se usvoji prijedlog da se Jukić pozove da svoju odluku stavi van snage jer će objava rezultata popisa biti “lažna statistika”.