Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bez entitetske većine o prijedlogu novog načina naplate RTV takse

psbih – parlament

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH koji je ponudio rješenje finansiranja javnih emitera nije dobio dovoljnu podršku iz entiteta Republika Srpska pred Predstavničkim domom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Izmjene i dopune zakona, zbog nedostatka potrebne saglasnosti iz RS-a, poslan je na usaglašavanje u Kolegij Predstavničkog doma PS BiH. Ukoliko ne bude saglasnosti u Kolegiju, o njihovom izvještaju zastupnici će se izjašnjavati na narednom zasjedanju.

Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović obrativši su se zastupnicima istakao je kako će zatražiti hitno usaglašavanje o pomenutom zakonu u roku od tri dana kao i posebnu sjednicu o ovoj tački dnevnog reda budući da sjednici ne prisustvuje jedna trećina zastupnika iz Republike Srpske.

Burna rasprava u Parlamentu BiH o Javnom RTV servisu: Ko će to da plaća?

Prijedlogom izmjena Zakona o JRT sistemu BiH predviđeno je da se javni RTV servisi na teritoriji BiH primarno finansiraju prihodima od RTV taksi ili sredstvima koje prikupe fondovi javnih RTV servisa nakon čega će se sredstva raspodijeliti Radio-televiziji Federacije BiH, Radio-televiziji Republike Srpske i BHRT-u.

RTV taksu bi, prema tom prijedlogu, naplaćivali operateri telekoma i kablovski operateri, sve do početka rada fondova.

Izmjene i dopune Zakona predložili su zastupnici Amir Fazlić (SDA) i Mirsad Đonlagić (SBB BiH) budući da 30. juna ističe rok do kada važi način naplate RTV takse koji je odredilo Vijeće ministara BiH.

Na burnoj raspravi mišljenja su bila podijeljenja: neki zastupnici tvrdili su kako je izmjene i dopune prijedloga “neophodno usvojiti i time spasiti sudbina javnih emitera”, dok je dio zastupnika tvrdio da ponuđeni način finansiranja “neće doprinijeti stabilizaciji” situacije Javnog RTV servisa.

Trenutni način naplate RTV takse, tačnije do 30. juna, vrši se preko telekom operatera koji na svoje račune uvrštavaju i naplatu RTV servisa. Takav način nije povoljan za javne emitere zbog čega je BHRT najavio gašenje programa.