Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tomislav Karamarko u sukobu interesa i podnosi ostavku

povjerenstvo za sukob interesa – hrvatska

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokreće postupak protiv Tomislava Karamarka zbog sukoba interesa u kojem je bio zbog afere “Konzultantica”. Ranije je HDZ najavio kako Karamarko danas daje ostavku u Vladi, javlja Anadolu Agency (AA).

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je kako je Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa zbog iznošenja osobnih stavova o povlačenju Hrvatske iz arbitražnog postupka sa MOL-om.

Karamarko se mora izuzimati svih djelovanja u Vladi oko INA-e zbog sukoba interesa, poručuje Povjerenstvo, te smatra kako je Karamarko svojim djelovanjem realizirao sukob interesa. Karamarko je povrijedio dužnost jer javnost nije obavijestio o svojim poslovnim i prijateljskim vezama sa Josipom Petrovićem, odlučeno je danas.

Povjerenstvo je ustvrdilo kako su Josip Petrović i Tomislav Karamarko povezani niz godina dugim prijateljstvom. Prijateljstvo sa Petrovićem uz istovremeno zastupanje osobnog stava da Hrvatska treba istupiti iz arbitraže, Povjerenstvo smatra trajno potencijalnom mogućnošću za sukob interesa Tomislava Karamarka.

Tomislav Karamarko je u svom očitovanju Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa negirao da je bio u sukobu interesa u aferi koju su mediji nazvali “Konzultantica”.

Izjavio je kako ne smatra da ga poslovanje tvrtke “Drimia” u vlasništvu njegove supruge Ane Šarić Karamarko, koje se bavilo marketinškim istraživanjem medija i s njima povezanim regionalnim tržištem energenata, za tvrtku “Peritus”, čiji je vlasnik Josip Petrović, MOL-ov lobist, postavlja u sukob interesa.

Povjerenstvo je ustvrdilo kako je poslovanje dviju tvrtki bilo nesporno te kako su to utvrdili putem ispostavljenih mjesečnog računa i plaćanja. No, stvarnost poslovanja Povjerenstvo nije utvrdilo, istaknuvši kako je to nadležnost drugih istražnih tijela.

U očitovanju je nadalje Karamarko izjavio kako je, vezano uz spor oko INA-e sa mađarskim MOL-om, uvijek zastupao interese koji su u interesu Republike Hrvatske.

U svom pisanom očitovanju Povjerenstvu je, nadalje, Ana Karamarko pojasnila kako se rad njezinog poduzeća “Drimie” svodio na medijsku analizu tržišta energenata u Hrvatskoj i zemljama u okruženju za tvrtku “Peritus” Josipa Petrovića.

Josip Petrović je negirao medijski učestalu karakterizaciju svog poduzeća “Peritus savjetovanje” kao lobističkog te je time i negirao da je lobirao za MOL.

Kazao je kako naručeni poslovi od “Drimie” nisu imali ni izravnu ni neizravnu vezu s MOL-om te kako su poslovi prekinuti u trenutku pripreme političkih izbora, kada je, tvrdi Petrović u svom očitovanju Povjerenstvu, uočena mogućnost da bi Tomislav Karamarko mogao biti član nove Hrvatske vlade.

Povjerenstvo je mišljenja kako prestanak poslovnog odnosa ne znači i prestanak interesne povezanosti. Zaključak je kako je, osim raskida ugovora, Tomislav Karamarko trebao upoznati javnost o postojanju poslovnih odnosa sa Petrovićem, te kako se trebao potpuno povući iz odluka Vlade o INA-i, što nije učinio, nego je u javnosti i dalje zastupao svoj stav o arbitraži.

“Peritus” nije nikada sudjelovao u pregovorima Hrvatske s MOL-om, niti će to činiti u budućnosti, jer to nije u prirodi poslovanja ovog poduzeća, izvijestio je Petrović Povjerenstvo.

Očitovanje je Povjerenstvu podnio i Božo Petrov, drugi potpredsjednik Vlade. Potvrdio je kako je Karamarko zastupao stav da Hrvatska iziđe iz arbitraže sa MOL-om oko INA-e, a kao razlog navodio je moguću financijsku štetu za Hrvatsku nakon presude arbitražnog suda.

Na dnevnom redu Povjerenstva nalazili su se i slučajevi “Soboli”, također povezani sa Tomislavom Karamarkom, zbog kojih nije pokrenut postupak.

Iz HDZ-a su najavili kako će Tomislav Karamarko bez obzira na odluku Povjerenstva danas podnijeti ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade.