Velika Kladuša: Pronađena ilegalna roba vrijedna pola miliona KM

sipa

U ilegalnom skladištu na auto-otpadu u Velikoj Kladuši danas je pronađena roba u vrijednosti od 500.000 KM, koja se trebala prodati na “crnom tržištu” u Bosni i Hercegovini.

Ovo su prvi rezultati današnje akcije kodnog naziva “Čarli”, koju po naredbi Suda i Tužilaštva BiH od ranih jutarnjih sati provode službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u saradnju s kolegama iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Iz UIO pojašnjavaju da njihovih dvadeset službenika aktivno sudjeluju u današnjoj akciji kodnog naziva “Čarli”.

-Službenici UIO iz Sektora za provođenje propisa raspoređeni su na izuzimanje dokumentacije iz četiri špediterske kuće koje su provodile carinske postupke uvoza putničkih motornih vozila koja su carinjena u Carinskoj ispostavi Velika Kladuša. Sumnja se da je u carinskim postupcima umanjivana vrijednost vozila koja je predstavljala osnovicu za naplatu uvoznih dažbina, te su tako naplaćene manje uvozne dažbine od zakonski predviđenih u postupcima carinjenja ovih vozila – precizira se u saopćenju UIO.

S tim u vezi danas su privedena na obavještajne razgovore i dva službenika UIO zaposlena u Carinskoj ispostavi Velika Kladuša.

Naglašava se da je UIO u ovom slučaju u potpunosti uključena u sve aktivnosti i daje punu podršku SIPA-i i Tužilaštvu BiH za procesuiranje svih odgovornih osoba za eventualne nezakonitosti, pa tako i osoba koje su zaposlene u Upravi.

Osim umanjivanja vrijednosti prilikom uvoznog carinjenja sumnja se da su određene osobe privremeno uvozile automobile iz inostranstva sa stranim tablicama, zatim ih ostavljale na auto-otpadu, skidale strane tablice i vozila odjavljivali u inostranstvu, dok su se ona prodavala u dijelovima na “crnom tržištu” u BiH.

Na taj način je oštećen budžet BiH jer nisu plaćane zakonski predviđene uvozne dažbine prilikom uvoza vozila u BiH.

Osim službenika iz Sektora za provođenje propisa UIO, na terenu su i inspektori iz Sekora za poreze koji su u današnjoj akciji zaduženi su za popis zaliha i provjeru knjigovodsvenog stanja kod poreskog obveznika iz Velike Kladuše.

Po okončanju svih aktivnosti na terenu bit će poznato više informacija.