Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pandurević: Odluka CIK-a najgrublje kršenje zakona

pandurevic sds parlament bih

Potpredsjednica SDS-a Aleksandra Pandurević izjavila je danas u Istočnom Sarajevu da odluka Centralne izborne komisije BiH (CIK) da ne dostavi biračke spiskove za provođenje referenduma u RS-u predstavlja “najgrublje kršenje zakona koje se desilo u posljednjih mjesec dana”.

Istakla je da je CIK takvom odlukom ozbiljno narušio nezavisnost i ugled te institucije, jer ona mora raditi po zakonu i ustavu a ne po političkim pritiscima i prijetnjama.

Pandurević je navela da je NSRS donijela odluku o raspisivanju referenduma koja je pravosnažna i koju niko nije osporio i spram nje se CIK može odnositi samo na zakonit način, poštujući Izborni zakon BiH i Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi RS-a, a nikako spram emocija i animoziteta pojedinih članova CIK-a.

Navela je da očekuje da Republička komisija za provođenje referenduma uloži žalbu na tu odluku jer smatra da se CIK stavio iznad Ustava i zakona.

Pandurević tvrdi da se nakon današnjeg preglasavanja dvaju članova CIK-a iz RS-a postavlja pitanje da li je on prerastao u federalnu izbornu komisiju i da, ako jeste, treba promijeniti izborni zakon RS-a i dati određene nadležnosti Republičkoj izbornoj komisiji da bi takve situacije bile prevaziđene.

Naglasila je da koliko je današnja odluka donijeta pod uticajem stranaka iz FBiH pokazuje podatak da su sve političke stranke jučer dobile biračke spiskove koji sasvim legalno i legitimno mogu biti iskorišteni i za provođenje referenduma u RS-u.