Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pandurević upitala na Parlamentu BiH: Gdje je nestalo 35 tona glasačkih listića?

BiH

pandurevic parlament

Poslanica Srpske demokratske stranke (SDS) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Aleksandra Pandurević zatražila je da se na današnjoj sjednici Doma razmatra stanje u skladištu Centralne izborne komisije BiH.

Kako je obrazložila obraćajući se poslanicima u javnosti su se pojavile informacije o manjku više od 35 tona glasačkih listića u skladištu CIK-a, što je stvorilo bojazan u smislu izbornih krađa zato je važno o tome raspravljati da bi se otklonila sumnja o viškovima glasačkih listića.

Podsjetila je na primjer iz Prijedora iz izborne 2014. godine kada su brojne vreće s glasačkim listićima pronađene pored osnovne škole, stoga je mišljenja da bi trebalo razgovarati o ovom pitanju posebno imajući u vidu da su za oktobar planirani opći izbori.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović podržao je Pandurević da se danas o tome raspravlja, ali je pozvao da se svi slični prijedlozi objedine u jednu tačku dnevnog reda i na kraju rasprave donesu kvalitetni zaključci.

Također, poslanik Nezavisnog bloka (NB) Senad Šepić smatra da treba formulirati tačku dnevnog reda koja će imati naziv Informacija o aktuelnoj poziciji CIK da organizira i provede fer i korektne izbore 2018. godine.

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Staša Košarac smatra da je za ovakvu raspravu potrebno prisustvo predstavnika CIK-a te je pozvao predlagače ove tačke dnevnog reda da se to odloži za narednu sjednicu do kad bi Kolegij Doma trebao osigurati prisustvo predstavnika CIK-a.

Međutim, za Šepića ovakav prijedlog Košarca znači da se ništa neće dogoditi imajući u vidu činjenicu da bi naredna sjednica Predstavničkog doma trebala biti zakazana tek za mjesec dana.

Poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Nikola Lovrinović podsjetio je da su deseci izbornih ciklusa završeni od rata do danas, a svi izvještaji CIK-a su usvajani.

Pozvao je Šepića da navede konkretne primjere izbornih krađa, ali dokazive primjere, a Magazinovića je upitao koga osim SDP-a zastupa u Domu, poručivši mu da je u “ovaj parlament postavljen zahvaljujući trenutno važećem Izbornom zakonu”, misleći na kompenzacijske mandate.

Uz podsjećanje da je članove CIK-a birala Parlamentarna skupština BiH, poslanik NDP-PDP-a Momčilo Novaković kazao je da je očekivao da će ova institucija dostaviti izvještaj Domu o nekoliko posljednjih afera vezanih za CIK.

Ovoj instituciji, napomenuo je, dato je veliko povjerenje, njihovi izvještaji o radu su usvajani, ali podsjetio je da niti u jednom od tih nije bilo detalja o problemima u skladištu jer da je bilo, dodao je, o tome bi se i ranije raspravljalo.

Poslanika SNSD-a Nikolu Špirića rasprave u ovom parlamentu podsjećaju, kaže, na devedesete dodavši da je neozbiljno ponašanje parlamenta da odgovornost prebacuje na CIK, a posebno jer poslanici govore o neregularnosti izbora koji nisu ni održani.

Iz istog Kluba poslanika Lazar Prodanović predložio je da CIK u roku od pet dana dostavi izvještaj o spornoj situaciji u vezi s glasačkim listićima te da se eventualno održi i posebna sjednica Doma ako je to potrebno.

Otvorila se rasprava i o tome koliko je ko pojedinačnih glasova dobio na izborima 2014. godine, a potom je poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) Damir Arnaut predložio objedinjenje svih ovih prijedloga u jednu tačku dnevnog reda.

U okviru te tačke raspravljalo bi se, naveo je, o radu i aktivnostima CIK-a u svjetlu organiziranja fer i poštenih izbora u oktobru ove godine.

Poslanik Stranke demokratska akcije (SDA) Amir Fazlić zatražio je od Predstavničkog doma da zaduži Dom naroda da izmjene Zakon o krivičnom postupku razmatra po hitnoj zakonodavnoj proceduri.

Borislav Bojić, poslanik Demokratskog narodnog saveza (DNS) predložio je da se sve izmjene Zakona o krivičnom postupku upute Vijeću ministara i da oni sve to objedine jer se radi o važnom zakonu te da se takav prijedlog dostavi Predstavničkom domu.

Mišljenja je da bi bilo dobro uzeti u obzir i mišljenje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), dodajući da bi na sjednici 18. maja onda Dom mogao o tome raspravljati.

Predsjedavajući Doma Mladen Bosić (SDS) napomenuo je da su obje danas predložene izmjene Zakona o krivičnom postupku obavezne tačke dnevnog reda te da zbog toga Dom ne može odlučivati o njihovom skidanju s dnevnog reda nego to samo mogu samo predlagači – Fazlić i Lovrinović.

Poslanik NB-a Salko Sokolović predložio je da ovaj Dom razmatra i jučer objavljen “paket proširenja” Evropske komisije što je zapravo analiza stanja u zemljama zapadnog Balkana u kojem je BiH, između ostaloga, zamjerana sporost reformi.

Nakon više od sat vremena rasprave o dnevnom redu, Bosić je proglasio pauzu kako bi se formulirane tačke dnevnog reda o kojima će se glasati da li će postati predmet današnje rasprave.

Mektić u Parlamentu BiH: Sigurnost usložnjena, policijske agencije su aktivne