BiH

“Potkivanje”

Pandža i Alešević negirali krivnju za primanje i davanje dara

24/02/2021

“Časni sude, izjašnjavam se da nisam kriv”, kazao je optuženi Pandža, dok je optuženi Alešević također naveo da nije kriv

Akteri afere “Potkivanje” Marko Pandža i Nermin Alešević negirali su krivicu za djela koja su im optužnicom stavljena na teret, odnosno primanje i davanje dara i drugih oblika koristi, piše Detektor.

“Časni sude, izjašnjavam se da nisam kriv”, kazao je optuženi Pandža, dok je optuženi Alešević također naveo da nije kriv.

Tužilaštvo BiH je početkom decembra 2020. podiglo optužnicu protiv Pandže i Aleševića u vezi sa snimkom objavljenim na internetu u maju 2019. godine na kome se pojavljuje i Milan Tegeltija, bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH).

Pandži je, kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva BiH, na teret stavljeno primanje dara i drugih oblika koristi, a Aleševiću davanje dara i drugih oblika koristi. Alešević je bio optužen i za neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje u vezi sa djelom “neovlašteno fotografisanje”, ali je Sud BiH odbio tu tačku optužnice zbog nedostatka dokaza, o čemu je ranije pisala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

“Ovaj predmet, u javnosti i medijima poznat pod nazivom ‘Potkivanje’, izazvao je veliki interes javnosti, a Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je predmet formiralo nakon objave audio-video zapisa na internet portalima. Nakon toga provedena je detaljna istraga, te je saslušano više svjedoka, izvršeno niz vještačenja od strane različitih policijskih agencija i stručnih vještaka, te se pribavio 51 materijalni dokaz”, saopćeno je ranije iz Tužilaštva.

Prema istom saopćenju, Alešević je zatražio imunitet, odnosno da prema njemu glavni tužilac ne preduzima krivično gonjenje, ali je zahtjev odbijen, te je protiv te odluke podnijeta apelacija Ustavnom sudu BiH, koja je odbačena.

Obojica optuženih su na ročištu izjavili da su primili i razumjeli optužnicu, dok je Pandža dodao “da mu je dosta konfuzna” iako je razumio njen sadržaj.

Sutkinja za prethodno saslušanje Enida Hadžiomerović je prethodno kazala da je u ovom predmetu Sud djelimično potvrdio optužnicu, da su Odbrane na nju ulagale prethodne prigovore i da su odbijeni.

Predmet protiv Pandže i Aleševića će biti proslijeđen drugom sudiji Državnog suda, koji će u zakonom predviđenom roku zakazati početak suđenja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.