Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sankcije ne pogađaju?!

Panika među bankarima u RS, Dodik najavio gašenja svojih računa

milorad dodik
Foto: Screenshot/ YouTube
Milorad Dodik

“Zamislite vi to, američka država onemogućava ljudima da ostvare elementarna ljudska prava”, ustvrdio je Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je gašenje svojih računa u svima bankama u kojima ih ima i pozvao sve ostale koji su pod američkim sankcijama da učine to isto.

“Povući ću i ugasiti sve svoje račune u bankama da bi se izbjeglo da imaju bilo kakve probleme. Ne moram preko njih dobijati platu, a pozivam i druge koji su pod sankcijama da urade to isto. Bankarski sektor ne bi trebalo da se zbog nas nađe u problemima“, rekao je Dodik. Dodik je istakao da bi eventualni gubitak međunarodne korespodencije banaka mogao biti veoma problematičan za banke u RS.

Interni popis kao rješenje?!

U narednim danima, najavio je Dodik, vidjeće se da li se može internim propisima omogućiti da ljudi koji su pod sankcijama ostvare svoja prava.

“Zamislite vi to, američka država onemogućava ljudima da ostvare elementarna ljudska prava”, ustvrdio je Dodik.

Podsjećamo, vršilac dužnosti pomoćnika ministra finansija SAD Anna Moriss rekla je prošle sedmice da bi se, osim osoba iz BiH, pod sankcijama mogle naći i banke koje su otvorile račune političarima ili firmama koje su na crnoj listi SAD.

To je izazvalo paniku među bankarima, koji su se našli u nezavidnoj poziciji.

Morris: Banke i druge finansijske institucije izlažu se velikom riziku

Banke i druge finansijske institucije koje obavljaju transakcije za osobe ili privredne subjekte pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država izlažu se velikom riziku da se i same nađu u istoj situaciji, rekla je za CAPITAL Anna Morris, vršilac dužnosti pomoćnika ministra finansija SAD i najavila da se u BiH može očekivati još ovakvih mjera za one koji “podrivaju mir, stabilnosti i teritorijalni integritet BiH”. 

Morris je istakla da je međunarodnim i lokalnim bankama u BiH, bez obzira da li sankcionisana osoba ima ili nema imovinu ili račune u SAD, rizično da im uopšte dozvole da imaju račune kod njih.

“Ovo je poruka koju je važno prenijeti finansijskom sektoru u BiH, da se sankcije ne odnose samo na konkretne osobe ili subjekte, nego nose rizik za svakog ko ih podržava. To je riješeno Uredbom o materijalnoj podršci, što znači da ako finansijska institucija obavlja transakcije za sankcionisanu osobu ili subjekat u BiH, onda ta finansijska institucija ili banka u BiH sama sebe izlaže riziku od sankcija“, kazala je Morris.