BiH

Mandatar za Vijeće ministara

Panika u SNSD-u: Može li Tegeltija u zakonskom roku imenovati ministre?

11/12/2019

Za petak je planiran i sastanak predsjednika stranaka koalicionih partnera u FBiH, SDA, DF i SBB-a. Upravo zbog toga u SNSD-u vlada svojevrsna panika,

Mandatar za Vijeće ministara BiH Zoran Tegeltija zasigurno neće danas dobiti imena svih kandidata za ministre i zamjenike u Vijeću ministara, s obzirom da se sastanak SDA i HDZ-a očekuje sutra.

Jasno je da SDA želi uporedo formiranje Vlade FBiH i Vijeća ministara ali ukoliko iz HDZ-a budu insistirali na izmjeni Izbornog zakona, moglo bi doći u pitanje formiranje i Vijeća ministara BiH, a samim tim Tegeltija kao mandatar bi mogao doći u pitanje.

Naime, prema članu V.4. Ustava Bosne i Hercegovine, predsjedavajući Vijeća ministara, najkasnije u roku od 35 dana od dana kada Zastupnički dom potvrdi njegovo imenovanje, a u skladu s postupkom utvrđenom Zakonom o Vijeću ministara, imenuje ministre i zamjenike ministara i traži od Zastupničkoga doma potvrdu imenovanja.

Za petak je planiran i sastanak predsjednika stranaka koalicionih partnera u FBiH, SDA, DF i SBB-a. Upravo zbog toga u SNSD-u vlada svojevrsna panika, jer Zoran Tegeltija ne može ponovo biti mandatar ukoliko se probije zadati rok od 35 dana.

Komentari

Autor: Patria

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.