Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pao izvještaj o radu Vlade FBiH

Fadil u Parlamentu: Gorivo nam je jeftino, nadam se da neću više morati u Trst po farmerke

novalic fena

Izvještaj koji je podnio Novalić oborio je Parlament FBiH. Naime, 48 zastupnika je glasalo za ovaj izvještaj, 20 je bilo protiv i 6 suzdržanih

Entitetski premijer Fadil Novalić danas je u Parlamentu FBiH pokušao obrazložiti izvještaj o radu Federalne vlade u 2021. godini.

Novalić je tako naveo šta je njegova vlada sve poduzela kako bi građanima, barem on tako tvrdi, olakšala život – od ublažavanju posljedica pandemije COVID-a 19, unapređenja fiskalne politike, pa čak do ekonomskog oporavka!?

Kazao je da je posebno ponosan na nekoliko zakona utvrđenih u prošloj godini odnosno u mandatu njegove vlade i u tom setu kao prvo naveo izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Izvještaj koji je podnio Novalić oborio je Parlament FBiH. Naime, 48 zastupnika je glasalo za ovaj izvještaj, 20 je bilo protiv i 6 suzdržanih.

Nakon izlaganja, opozicija je uputila žestoke kritike ka Novaliću.

– Nažalost, očekivali smo da će u izglaganju biti bar malo samokritike, ali čuli smo hvalospjeve samih o sebi. Ne moraju nas pitati šta mislimo, neka izađu na ulicu i pitaju građane šta misle o radu Vlade i mjere za vrijeme pandemije, pa ćete vidjeti šta je realnost. Nas ne zanima gdje će nas svrstati neka nevladina organizacija, nego osjećaj ljudi i šta građani misle, a ne neki stranci koji gledaju samo statistiku, kazao je Damir Mašić, zastupnik SDP-a.

Mašić je rekao da je jedina mjera koju je Vlada usvojila bila inicijativu SDP-a, a vezano za uvođenje marži. Dodao je da u FBiH nemamo nijednu mjeru koja ima za cilj olakšavanje posljedica enormne krize. Govorio je i o mogućem ograničenju cijena.

– Vi uopšte ne kontrolišete šta se dešava na tržištu. Šta nas briga za broj zakona koji je usvojen na Vladi, a i to je sramota jer kažete da je predloženo 80, a usvojeno 30. Šta je sa onih 50? Mi ćemo danas obaviti raspravu, premijer će pregledati društvene mreže na mobitelu i u suštini mi nećemo promijeniti ništa, jer nema elementarne odgovornosti, rekao je Mašić.

Nakon toga se obratio ponovo Fadil Novalić.

– Da otklonim nečije zablude, namjere ili neznanje. Mašić je rekao da smo mi to na njihovu inicijativu radili, a mi smo 2/3 mjeseca prije njih to pregovarali sa RS-om. Nismo ni primjetili da su oni nešto predložili, a da su oni predložili mene bi bilo strah da to primjenimo, jer kad su oni predlagali, ja se sjećam i da se još prije rata po farmerke išao u Trst, zbog ograničenja cijena, po sir u Mađarsku, a goriva sam imao 42 litra mjesečno i ne daj Bože da se takvo vrijeme vrati. Ima ograničenje i u Hrvatskoj i u Srbiji, rekao je Novalić koji je potom izvadio telefon i  čitao cijene goriva, pokušavajući na taj način da “dokaže” kako je ono u FBiH – jeftino!?

– U Hrvatskoj je danas, znači jutros, gorivo benzin 95 4,06, a kod nas je prosječna cijena 3,56, ravno 50 “feningi” manje. 3,71 je dizel, a danas je 4,30, dakle punih 59 feninga više nego ovdje, a oni imaju četvrtinu nafte koje vade iz svojih izvora, naveo je Novalić.

Na to je ukazala i zastupnica Naše Stranke Sabina Ćudić koja je objavila video Novalićevog čitanja cijena goriva sa mobitela.

“Premijer Novalić nas je na sjednici parlamenta upravo ukorio i objasnio kako je gorivo u FBiH, zapravo, jeftino. Dodao je da je svojevremeno, po farmerke odlazio u Trst, te da se ne želi vratiti u ta vremena”, napisala je Ćudić.