Paklene vrućine

U BiH danas izmjeren čak 41 stepen, evo kada nam stiže osvježenje

U Banja Luci izdan crveni meteoalarm koji upozorava na visoke temperature
24.06.2021., Banja Luka, Bosna i Hercegovina - Danas je u nekoliko gradova BiH bio na snazi crveni meteoalarm koji upozorava na ekstremno visoke temperature. Reporter Pixsella je na Trg Krajine u Banja Luci u 15 sata postavio termometar koji je na suncu u roku od svega par minuta dosegao preko 50 stupnjeva Celzijusa. Sluzbeni podaci, za sada, su pokazali da je temperatura u hladu dosezala oko 38 stupnjeva. Banjalucana na ulicama skoro i da nije bilo, a oni koji su morali na ulicu osvjezavali su se vodom, sokom ili sladoledom. Ipak, na obalama Vrbasa druga slika. Vrbas je pun plivaca koji su se brckali u hladnoj vodi, a na obali su se rostiljali poznati banjalucki cevapi. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Federalni hidrometeorološki zavod do kraja mjeseca je upalio narandžasti meteoalarm zbog visokih temperatura

Nesnosne vrućine danima traju u BiH, a prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas u 16 sati najtopliji grad bio je Mostar gdje je izmjeren 41 stepen.

Građani Mostara osvježenje su potražili na gradskom bazenu i u rijeci Neretvi.

Visoke temperature danas su izmjerene i drugim gradovima pa je tako u Grudama u 16 sati zabilježeno 38 stepeni, a u Banjoj Luci, Sarajevu i Zenici 36 stepeni.

Federalni hidrometeorološki zavod do kraja mjeseca je upalio narandžasti meteoalarm zbog visokih temperatura.

Meteorolozi i za naredne dane najavljuju vrlo visoke temperature.

Sunčano uz malu do umjerenu oblačnost najavljeno je i u četvrtak. Razvojem oblačnosti, ponegdje u sjeveroistočnim i centralnim područjima moguć je i kratkotrajni pljusak.

Jutarnja temperatura od 17 do 24, na jugu do 26, a najviša dnevna temperatura od 32 do 38 stepeni.

U petak se prognozira sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom poslije podneva, u svjereoistočnim područjima moguć je i kratkotrajni pljusak.

Jutarnja temperatura od 18 do 24, na jugu do 26, a najviša dnevna temperatura od 33 do 39 stupnjeva.

Osvježenje nam je najavljeno za subotu kada se prognozira umjereno oblačno vrijeme. Tokom dana, nestabilno vrijeme, sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Jutarnja temperatura od 19 do 26, a najviša dnevna temperatura od 24 do 30, na jugu do 36 stupnjeva.