Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prognoza vremena

Pao prvi ovosezonski snijeg u BiH: Uskoro ponovo zatopljenje, najavljena južina

snijeg
Foto: Arhiv

Kako javlja BHmeteo, ušli smo u dugotrajni period promjenjivog vremena

U Bosni će biti umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini većinom umjerena oblačnost. Novo naoblačenje sa jugozapada očekuje se u večernjim satima.

Vjetar uglavnom slab, istočnog i sjeveroistočnog smjera. Prijepodne u Hercegovini i jugozapadu Bosne umjereno jaka bura.

Jutarnja temperatura iznosiće od 1 do 6, na jugu zemlje do 12 stepeni, a dnevna od 10 do 15, na jugu zemlje do 21 stepen.

U Sarajevu djelimično vedro. Jutarnja temperatura od 3 do 5, a dnevna od 12 do 14 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Zahlađenje neće dugo potrajati

Kako javlja BHmeteo, ušli smo u dugotrajni period promjenjivog vremena. Česte temperaturne oscilacije i povremeno padavine uz svakako manji broj sunčanih dana u odnosu na protekli period.

Očekuje se da će padavine prestati, te da će ponedjeljak biti suh i svjež.

Nakon uglavnom stabilnog i svježeg početka sedmice, u drugom dijelu iste očekuje nas izražena južina i osjetno zatopljenje. Uz južinu i nastavak promjenjivog vremena uz povremeno padavine najviše u Hercegovini i zapadu Bosne.

Prognoza za naredne dane

U utorak djelomično vedro. Sredinom dana malo kiše može pasti na jugu i istoku Hercegovine. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 6°C, na jugu zemlje do 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 16°C, na jugu zemlje do 20°C.

U srijedu u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Dio prijepodneva po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle. U večernjim satima i tokom noći na četvrtak lokalno u Bosni može pasti malo kiše. Vjetar slab većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar istočnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 2 i 6°C, na jugu zemlje do 12°C. Najviša dnevna temperatura zraka između 14 i 18°C, na jugu zemlje do 20°C.

U četvrtak pretežno oblačno vrijeme. U drugoj polovini dana lokalni pljuskovi se povremeno očekuju na području Hercegovine i jugozapadu Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 5 i 10°C, na jugu zemlje do 13°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 24°C.

Snijeg na Vlašiću

U BiH je sinoć pao prvi ovosezonski snijeg i to na planini Vlašić.

TRENUTNO: Prvi sezonski snijeg na Vlašiću ❄️

Posted by BHmeteo on Sunday, October 15, 2023

Snijeg je, također, pao i u Hrvatskoj. To se dogodilo na Platku, odnosno vrhu Radeševo.

Padao je snijeg i u Sloveniji je zabijelio Kredaricu koja se nalazi na 2541 metar nadmorske visine.