Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sud bih

Milorad Dodik danas u sudnici: “On se suočava sa ozbiljnim i važnim problemima”

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Za Dodika riječ je općem napadu na RS i političkom procesu sa ciljem da mu se zabrani politički rad

Predsjednik RS-a Milorad Dodik danas će se u Sudu Bosne i Hercegovine, u 13 sati, izjasniti o krivici.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora “Službenog glasnika RS”, za nepoštovanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

U opužnici se, između ostalog, navodi da su Dodik i Lukić krivično djelo počinili u periodu od 1. do 9. jula, svjesno, iako su znali da je visoki predstavnik donio odluku kojom se stavlja van snage Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji je usvojila NSRS.

Za Dodika riječ je općem napadu na RS i političkom procesu sa ciljem da mu se zabrani politički rad. Optužnica je uslijedila nakon što je Dodik potpisao ukaz o proglašenju zakona o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika i neprimjenjivanja odluka Ustavnog suda BiH, koji je potom objavio Službeni glasnik.

Dodik je naveo da ide u Sarajevo da “brani Republiku Srpsku”, dodavši da “nema pravo da se povuče” i da smatra da je to prilika da se “Republika Srpska oslobodi Sarajeva i BiH”.

On je ocijenio da “očekuje potpunu degradaciju prava, Ustava BiH, svega što ima smisla u ovom procesu”, ističući da će Republika Srpska “veoma jasno i odlučno odgovoriti na ovu farsu”.

Dodikova uloga žrtve

Naveo je da će kao predsjednik RS-a otići na to “namješteno suđenje, da pokaže koliko je ono antiustavno i antipravno, koliko je ono muslimansko i antisrpsko i koliko je taj sud mjesto za šikaniranje Srba i njihov politički progon”.

“Sud BiH je neprijateljsko mjesto za Srbe i za to je i napravljen”, ocijenio je Dodik.

Ponovo je optužio američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyja da je kreator optužnice protiv njega, a da su u njegovoj “kriminalnoj grupi” i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, engleski ambasador u BiH Julian Reilly, kao i sutkinja Jasmina Dedović-Ćosić, koja je potvrdila optužnicu.

Dodik je optužio Tužilaštvo i Sud BiH da rade protiv Republike Srpske i Srba u cjelini

“Da je Tužilaštvo BiH ustavna institucija, ono bi već odavno pokrenulo postupak protiv Christiana Schmidta, tražeći da se izvrši uvid u to šta radi stranac koga osporavaju svi i koji nije imenovan u skladu sa procedurama“, kazao je Dodik.

Murphyjev odgovor

Michael Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH, odgovorio je Dodiku nakon što jeizjavio da su SAD neprijatelj RS.

Poručio je da SAD nisu neprijatelj RS, niti bilo kome drugom u Bosni i Hercegovini.

“Iako bi gospodin Dodik volio da vjerujete da on govori u ime svih stanovnika RS, on to ne čini. SAD nisu neprijatelj Srba i stanovnici RS to znaju. SAD nisu nikome neprijatelj u Bosni i Hercegovini. Jasno sam izložio u svom nedavnom intervjuu kako SAD podržavaju i pomažu stanovnike RS. Ponosni smo što smo njihovi partneri i bit ćemo i dalje”, ukazao je Murphy.

Ambasador kaže da je s građanima RS, kako je naveo, uvijek imao prijateljske odnose.

“Ne osjećam se ugroženim od građana Bosne i Hercegovine, uključujući i stanovnike RS-a. Zapravo, moji odnosi s narodom RS uvijek su bili topli i prijateljski”, naglasio je.

Prema njegovim riječima, jasno im je da se Dodik u narednim sedmicama suočava s ozbiljnim i važnim problemima, do kojih dolazi vlastitim djelovanjem, te da nastoji stvoriti krizu kako bi skrenuo pažnju sa svojih nevolja, jer želi izbjeći odgovornost. Murphy je poručio da neće učestvovati u tome.