Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kvalifikacije za ep

Španija, Škotska i Turska se plasirale na Euro, Hrvatska u problemima. Kraj i za Haalanda

hrvatska vels
Foto: Nick Potts/PIXSELL

Hrvatska više ne ovisi o sebi, nego mora čekati kiks Velsa u preostale dvije utakmice

Nogometaši Španije izborili su večeras plasman na Evropsko prvenstvo 2024. u Njemačkoj pošto su u gostima pobijedili Norvešku sa 1:0, u meču Grupe A kvalifikacija. Strijelac pobjedonosnog gola bio je Gavi u 49. minutu.

Norveška sa superzvijezdom Erlingom Haalandom je ovim porazom izgubila šanse za plasman, dok je Škotska druga ekipa iz Grupe A koja će igrati na Evropskom prvenstvu.

Španija i Škotska su na diobi prvog mjesta u grupi s 15 bodova, dok je Norveška treća sa 10 bodova.

Šok za Hrvatsku

U Grupi D, Turska je na svom terenu pobijedila Latviju s 4:0, i kolo prije kraja osigurala plasman na Evropsko prvenstvo.

Turska je prva u grupi sa 16 bodova, šest više od Velsa i Hrvatske.

Strijelci za Tursku bili su Junusa Akguna u 58, Dženka Tosuna u 83. i drugoj minuti sudijske nadoknade vremena i Karem Aktukoglu u 88. minuti.

U istoj grupi Vels je na svom terenu pobijedio Hrvatsku sa 2:1.

Dvostruki strijelac za Vels bio je Harry Wilson u 47. i 60. minutu. Gol za Hrvatsku je postigao Mario Pašalić u 75. minuti.

Vels i Hrvatska su na diobi drugog mjesta s 10 poena, ali je Vels u prednosti zbog boljeg međusobnog skora. Hrvatska više ne ovisi o sebi, nego mora čekati kiks Velsa u preostale dvije utakmice.

Kiks Poljske

U Grupi E Poljska i Moldavija su u Varšavi odigrale neriješeno 1:1. Poljska je treća u grupi s 10 poena, a Moldavija je četvrta sa devet bodova.

U Grupi I Rumunija je na svom terenu pobijedila Andoru sa 5:0. Rumunija je prva sa 16 bodova, a Andora šesta s dva boda.