Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bliski istok

Izraelska ofanziva stala, Biden prvi put kritikovao Izrael: Dogovoren je prekid vatre?

gaza
Foto: Screenshot/X

SAD, Izrael i Egipat pristali su na prekid vatre u južnoj Gazi koji će započeti u 8 sati po našem vremenu (9 ujutro po lokalnom vremenu) kako bi se poklopio s ponovnim otvaranjem graničnog prijelaza Rafah, javlja Reuters pozivajući se na dva egipatska sigurnosna izvora.

Ured za medije Hamasa kaže da nema informacija o dogovorenom humanitarnom primirju, prenosi Reuters.

Zašto je stala izraelska ofanziva

Više od 600.000 stanovnika sjevernog dijela Pojasa Gaze otišlo je u njegov južni dio, nakon što ih je izraelska vojska pozvala da to učine uoči kopnene ofanzive, rekao je jedan glasnogovornik izraelske vojske, a drugi glasnogovornik je pozvao na pritisak na Egipat da otvori granice za izbjeglice. Daniel Hagari je ponovio da izraelske snage u osvetničkom bombardiranju Gaze, u kojemu je poginulo najmanje 2600 ljudi, ciljaju Hamas i da nastoje izbjeći ozljeđivanje civila.

Izraelska vojska potvrdila je otmicu 155 izraelskih talaca. Njihovi najbliži su obaviješteni, rekao je Hagari, obećavajući da će vojska “učiniti sve” da ih vrati kući.

Glasnogovornik izraelske vojske Arye Sharuz Shalicar rekao je da loši vremenski uvjeti nisu razlog za odgodu kopnene ofanzive protiv islamističke organizacije Hamas u Pojasu Gaze. “Ne, apsolutno ne”, rekao je Shalicar njemačkom javnom servisu ARD u nedjelju navečer. Sugerirao je da je jedan od glavnih razloga za odgodu da se dopusti većem broju palestinskih civila da dođu do južnog dijela pojasa Gaze kako ne bi bili u opasnosti tokom kopnene ofanzive na sjeveru obalnog pojasa.

Na sjevernom dijelu Pojasa Gaze živi oko 1.1 milion stanovnika.

Prema nepotvrđenim medijskim izvještajima kopnena ofanziva bila je planirana za ovaj vikend, a New York Times je u subotu prenio da je odgođena zbog oblačnog neba i loše vidljivosti za pilote i dronove. Shalicar je pozvao na veći pritisak na Egipat da prihvati izbjeglice na granici s Gazom.

“Ne želimo da stradaju nevini ljudi – posebno ne žene, djeca ili starci. Stalo nam je da uništimo Hamas, da ih kaznimo za čin prošle subote.” Eliminacija terorističke skupine Hamas odgovorne za subotnje napade je “veliki cilj, težak cilj”, naglasio je Shalicar.

Biden upozorio Izrael

Američki predsjednik Joe Biden upozorio je Izrael da ne okupira Gazu u jednom od svojih najznačajnijih javnih poziva na suzdržanost dok Izraelci odgovaraju na ovomjesečne terorističke napade Hamasa.

U intervjuu za “60 minuta” CBS-a, Biden je rekao da bi bila “velika greška” da Izrael okupira Gazu. Izrael je signalizirao da se priprema za kopnenu invaziju na Gazu, čak i dok humanitarna kriza raste unutar obalne palestinske enklave. Biden je pozvao na zaštitu civila, a Sjedinjene Države rade na ublažavanju nestašica hrane, vode i plina, rekao je.

“Za ono što se dogodilo u Gazi, po mom mišljenju, kriv je Hamas, a ekstremni elementi Hamasa ne predstavljaju sav palestinski narod”, rekao je Biden novinaru Scottu Pelleyju. Biden je rekao da vjeruje da Hamas treba potpuno eliminirati, “ali treba postojati Palestinska uprava”. “Mora postojati put do palestinske države”, rekao je.

Ranije jučer Biden je rekao da je SAD sposoban vojno podupirati i Ukrajinu i Izrael. “Mi smo Sjedinjene Države, zaboga, najmoćnija zemlja u svijetu – i ne samo u svijetu, nego u svjetskoj povijesti”, rekao je Biden odgovarajući na pitanje jesu li ratovi u Izraelu i u Ukrajini prevelik teret za SAD.

“Možemo se brinuti za oba i uz to održavati našu sveukupnu međunarodnu obranu”, rekao je Biden. “Sposobni smo za to i to nam je dužnost”, dodao je, opisavši SAD kao “bitnu naciju”. “Ako nećemo mi, ko će?” upitao je predsjednik u razgovoru koji je snimljen u petak.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, SAD je osigurao pomoć vrijednu 44 milijarde dolara. Izrael redovito prima milijarde dolara vojne pomoći, a dobar dio toga troši se na rakete. Biden je nedavno najavio da će od Kongresa zatražiti dodatnu pomoć za Izrael. Pripremljen je i zahtjev za pomoć Ukrajini, ali je Zastupnički dom trenutno u blokadi jer nema predsjednika.