Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Papa Franjo će simbolično pustiti tri bijela goluba mira donesena iz Mostara

golubovi-papa

Više od 10.500 Hercegovaca će organiziranim prijevozom u subotu doći u Sarajevo da bi dočekali poglavara Katoličke crkve, papu Franju.

Pod otvorenim nebom na Koševu, sa Svetim Ocem, u zajednici od preko 65.000 duša, Hercegovci će se molit za mir i jedinstvo svoje zemlje. Ovo je, između ostaloga, za Anadolu Agency kazao generalni vikar Mostarsko-duvanjske i Trebinsko-mrkanjske biskupije don. Željko Majić.

Hercegovina je, kako Majić ističe, za papin dolazak već odavno sprema, jer su se tehničke pripeme počele raditi još 15. travnja, kada je papa i službeno najavio svoj dolazak u BiH.

Povijesni događaj

“Kada smo 1. veljače čuli da papa kani doći 6. lipnja u Sarajevo i pročitali njegovu nakanu i njegovu poruku u kojoj je rekao ‘Ako Bog da, 6. lipnja došao bih u Sarajevo i BiH da pokažem svoju blizinu i vjernicima i narodima koji tamo žive i da pozovem na mir i zajedništvo’. Mi smo pozvali naše vjernike, naše biskupije, a monsinjor biskup Ratko Perić je uputio pismo dobrodošlice Svetom Ocu i pozvao je vjernike da mole za taj dar s kojim papa dolazi”, kazao je don. Željko Majić, ističući kako svaki papin dolazak znači radost za srce svakog vjernika, jer papa dolazi uvijek s nekom porukom i dolazi s darom.

“Sada nam papa Franjo dolazi s porukom mira i moto pod kojim dolazi u glavni grad naše zemlje je ‘mir vama'”, rekao je Majić, napominjući kako je ovaj dar napaćenoj Bosni i Hercegovini itekako potreban.

Papa Ivan Pavao II, kako je podsjetio, BiH je pohodio 1997. godine s molitvom mira, nakon ratnih stradanja. Sada je, kako naglašava, za napredak zemlje prijeko potreban mir i jedinstvo, za što će se papa Franjo moliti sa cjelom zemljom.

Željko_Majić

Prema pismu pape Franje, kako kaže Majić, na Koševu će se moliti da se mir nastani u svim srcima, ali i na ovim nemirnim prostorima. Da je to želja svih bh građana pokazala je i činjenica da je papi Franji poziv za dolazak u BiH, pored kardinala Vinka Puljića, odmah nakon izbora uputilo i Predsjedništvo BiH, kojem je itekako potrebno zajedništvo, da bi zemlju doveli do prosperiteta. Stoga je ovaj papin pohod BiH od višestrukog značaja i nedvojbeno će 6. lipnja 2015. biti upisan u novijoj povijesti našeg doba.

Molitvom Svetog Oca, pape, s biskupima i svećenicima te brojnim vjernicima od preko 65.000 ljudi, Koševo će u subotu biti crkva na otvorenom, s najjačom skupnom molitvom za sve ono što je prijeko potrebno narodima BiH.

“Da bi se izgradio mir u jednom prostoru, sada u našoj državi, onda je potrebno da tu kuću mira zatemeljaš, a temelji kuće mira jesu istina i pravda. I temelj i zidovi. Ako nema istine i pravde onda nema ni pravoga istinskoga mira. Zato ja smatram da bi svoja srca trebali otvoriti i oni koji budu papu dočekali, a nisu katolici. Zapravo, svi govorimo o miru, svi se zaklinjemo u mir i svi želimo mir. Stoga, trebamo otvoriti svoja srca, a ne samo objektive kamera i fotoaparata, kako bi jedna lijepa slika otišla u svijet. Mi moramo otvoriti svoje srce i početi graditi pravu kuću mira od ove zemlje Bosne i Hercegovine, a to je, kako rekoh, na istina. A istina je da je ovo zemlja u kojoj žive tri konstitutivna naroda. To je istina ove zemlje, a onda pravda, a pravda ove zemlje i koju ova zemlje traži jeste da u njoj svatko ima pravo živjeti u slobodi i jednakopravnosti. Onda kad to posložimo, možemo stavljati krov i govoriti o kući mira i zemlji Bosni i Hercegovini.”

To je ono o čemu će, prema riječima don. Majića, u Sarajevu govoriti papa Franjo. Stoga je pozvao sve vjernike da radosno pođu u Sarajevo i s papom mole da BiH bude plodno tlo i da poruka mira zaista pronađe svoje mjesto u srcima svih ljudi koji na ovim prostorima prebivaju. Onima koji iz bilo kojeg razloga nisu u mogućnosti ići na duhovno sjedinjenje u glavnom gradu BiH poručuje neka otvorenog srca mole u mjesnim crkvama ili svojim domovima.

Tri mostarska goluba mira letjet će bh nebom

Pored velikog misnog slavlja pod otvorenim nebom na Koševu, papa Franjo će se susresti s drugim duhovnim staležima, ali i s mladeži BiH, te posjetiti Centar za mlade Ivan Pavao II.

U sklopu svoga posjeta među 9 točaka papa Franjo će sudjelovati i na međureligijskom susretu na Kovačićima, ali će se i kao državni čelnik jedne suverene države Vatikana susresti s čelnicima naše zemlje u zgradi Predsjedništva BiH. Tu će papa Franjo simbolično pustiti i tri bijela goluba mira donesena iz Mostara, da za tri konstitutivna naroda slobodno lete bh nebom.