Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Papa Franjo sa zastavom BiH odletio iz Sarajeva u Rim

BiH

papa avion 4

Avion italijanske nacionalne kompanije Alitalia, u kojem je papa Franjo s visokom delegacijom iz Vatikana, odletio je sa Međunarodnog aerodroma u Sarajevu prema Rimu.

Jednodnevna posjeta pape Franje i delegacije Vatikana glavnom gradu Bosne i Hercegovine završena je na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu odakle je avion s visokim zvanicama odletio prema Rimu. Na avionu kompanije AlItalia kojim je papa Franjo otputovao u Rim viorila se državna zastav BiH!

papa avion

Papa Franjo je u Sarajevo stigao u 9 sati, tačno prema predviđenom protokolu. Na sarajevskom aerodromu su ga dočekali član Predsjedništva BiH Dragan Čović, kardinal Vinko Puljić i apostolski nuncij Luigi Pezzuto. Odmah nakon formalnog dijela dočeka, papa Franjo je prekršio protokol prišavši djeci koja su ga dočekala obučena u narodnu nošnju. On se sa svim dječacima i djevojčicama rukovao, a našao je vremena i da jednu djevojčicu posluša kako pjeva pohvalivši je riječima “bravo”.

Papa Franjo je svoju jednostavnost pokazao prije polaska prema zgradi Predsjedništva BiH. Okružen luksuznim automobila iz pratnje, papa je sjeo u “ford focus”, automobil srednje klase.

Na putu prema centru Sarajeva, papa je veselo mahao građanima Sarajeva koji su ga pozdravljali duž puta.

Ispred zgrade Predsjedništva BiH, papu Franju je na crvenom tepihu dočekao predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. Papa se zatim poklonio zastavi BiH, što je izazvalo oduševljenje građana koji su stajali prekoputa zgrade Predsjedništva BiH.

Nakon intoniranja himni delegacije dvije zemlje su održale sastanak nakon čega su se papa i Ivanić obratili javnosti. Papa je poslao važnu poruku kako je BiH dio Evrope i da Sarajevo i BiH imaju posebno značenje za Evropu i čitav svijet.

On je pozvao na dijalog pun povjerenja, otkrivanje bogatstva svakoga od nas, vrednovanje onoga što nas ujedinjuje te doživljavanje razlika kao mogućnost rasta, pritom poštujući svakog pojedinca.

Puštajući bijele golubove ispred zgrade Predsjedništva BiH papa Franjo je na bosanskom jeziku poslao poruku “Mir vama”, nakon čega je u papamobilu krenuo prema stadionu Koševu, gdje je održana sveta misa pred blizu 65.000 vjernika iz BiH, regije i svijeta.

Papa Franjo je s Koševa uputio snažnu poruku “nikad više rata”.

Vjernici su za AA nakon mise kazali kako su oduševljeni papom Franjom i porukama mira i tolerancije koje je poslao u čitav svijet.

Nakon kraćeg predaha, ručka i sastanka u Apostolskoj nuncijaturi, papa Franjo je kroz ulicu Ferhadiju stigao do Katedrale “Srca Isusova”, gdje je slušao ispovijesti troje sveštenih lica o torturama koje su proživjeli tokom rata.

Papa je poručio kako “narod koji zaboravlja svoje sjećanje nema budućnosti”.

U nastavku programa papa Franjo je posjetio Franjevački međunarodni centar na Grbavici gdje je prisustvovao ekumenskom i međureligijskom susretu kojem su prisustvovali nadbiskup vrhbosanski Vinko kardinal Puljić, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci.

Papa je posebnu pažnju posvetio i mladima s kojima se susreo u Nadbiskupijskom centru za mlade “Ivan Pavao II” na Otoci. Opušten i srdačan, papa je posmatrao horove i grupe mladih koji su izveli svoje plesne i pjevačke tačke. Nakon toga je odgovarao na njihova pitanja, među kojima i ona da li gleda TV, koju poruku mira šalje mladima i slično.

Tom prilikom poručio je mladima: “Ne gradite zidove, gradite samo mostove”.

Na aerodromu je održan svečani ispraćaj na kojem su bili član Predsjedništva BiH Dragan Čović, kardinal Vinko Puljić, apostolski nuncij Luigi Pezzuto i drugi.

papa avion 3