Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Papa Franjo posjetu BiH okončao susretom s mladima

BiH

papa franjo mladi

Papa Franjo je svoju jednodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini okončao susretom s mladima u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih “Ivan Pavao II” u Sarajevu gdje je poručio kako želi da mladi ne stvaraju neprijetelje jedni prema drugima nego da zajedno žive u miru, prenosi Anadolu Agency.

“Zagledajte se duboko u sebe, i ono što ćete naći unutra ne treba biti da postoje vi i oni, nego postoji mi, zajednički, koji ćemo skupa hoditi prema budućnosti. Ne gradite zidove, gradite samo mostove”, poručio je papa Franjo mladima.

papa mladi

Biskup banjolučki mons. dr. Marko Semren uputio je pozdrav papi kazavši: “U godini posvećenog života potičete posvećene osobe da živo i radosno navještaju Božju ljubav među ljudima tako što će praktično nasljedovati Isusa Krista. Neka lica mladih ljudi budu manifestacija vrednota koje nas sve na ovom svijetu povezuju u jednu složnu zajednicu.”

Kazao je kako će mladi okupljeni molitvom, pjesmom, plesom i praktičnim ponašanjem posvjedočiti svoju opredijeljenost za mir, zajedništvo i bolju budućnost.

“BiH je kulturno i vjersko susretište: u BiH se susreću razne kršćanske vjeroispovijesti, razne religije i svjetonazori. Vaš posjet je vrlo važan za mir i budućnost. Mirovni je proces u tijeku, ali još nije završen. Mladi žele dati svoj doprinos i Katolička crkva želi biti uz njih na tom putu”, kazao je Semren.

Potom je uslijedilo svjedočenje mladih te program koji su mladi pripredili u papinu čast a u kojem su učestvovali čenici Katoličkog školskog centra “Sv. Josip” Sarajevo, hor djece Superar iz Srebrenice, kao i Bend mladih iz hercegovačkih biskupija.

Papa je zatim razgovarao s mladima i odgovarao na pitanja nekih od njih.

Nakon posjete Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih “Ivan Pavao II”, papa Franjo se uputio ka Međunarodnom aerodromu Sarajevo odakle je tačno u 20:40 sati, nakon svečanog ispraćaja, avionom poletio za Rim.

papa avion 3

papa avion 1 papa avion 2

papa avion