BiH

Pismo imama Muhića oduševilo Hrvatsku: Dragi Franjo, oprosti što ti se obraćam sa ‘ti’

06/06/2015

Stupci svih hrvatskih medija danas su bili puni vijesti o posjeti Pape Franje glavnom gradu BiH. Među najčitanijim vijestima na web-portalu Večernjeg lista bilo je pismo imama Admira Muhića kojim je oduševio mnoge u Hrvatskoj i BiH. Ovo su najzanimljiviji dijelovi:

“Pismo imama ef. Admira Muhića papi jučer je dirnulo mnoge u Hrvatskoj i BiH jer, osim što ga je napisao jedan član Islamske zajednice, napisano je iz duše i srca, otvoreno, iskreno i bez zadrške, s naglašenim različitostima, ali još više dodirnim točkama koje spajaju. Mladi ef. Muhić imam je u Maljkovcu, hrvatskom selu na granici s BiH i rekao nam je da se iskreno čudi da je njegovo pismo izazvalo toliko pažnje.

“Dragi Franjo, oprosti što ti se obraćam prvi s ‘ti’, a potom što navodim samo ime bez titule koju obnašaš. Time želim približiti sebe tebi, a i tebe sebi, odnosno nama. Bez obzira što nismo istog svjetonazora, iste nacije, istog govornog područja, smatram nas obojicu pronositeljima Božjeg svjetla na zemlji”, piše u svome pismu imam Muhić, pozdravljajući papu “riječima mira i blagostanja Selamu’alejkum”.

Doći će i oni koji ne vjeruju

“Zasigurno će iz Sarajeva tvoje poruke mira i povjerenja dodatno ohrabriti ove narode i da će se one naći u svjetskim medijima, što je i svojevrsna reklama BiH. Namjerno kažem “ove narode”, a ne nacionalnosti jer pod “ove narode” mislim na narode Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. U Bosni je narod jedan, a tri nacionalnosti”, piše imam dodajući da će papa ohrabriti narode u značenju i vrijednosti BiH.

“Tebi se svakako pored katolika i pravoslavaca raduju i muslimani, odnosno, pored Hrvata i Srba i Bošnjaci. Možda čak i najviše. Zašto? Zato što ćeš ojačati državnost BiH i dati joj najveću pozornost ovog vikenda u svijetu, zato što mi Bošnjaci najviše slušamo ‘one druge’ koji ne dolaze iz našeg vjerskog miljea, zato što ćeš ti kao državnik posjetiti bosanskohercegovačku prijestolnicu Sarajevo, a ne Mostar i Banju Luku iako bi i to bilo poželjno ovoga trenutka.

Ne piše katolik

Drago mi je da ćeš svojim posjetom zanijekati ono što dušmani serviraju javnosti, a to je kao da je BiH militantna-džihadistička platforma u srcu Europe. To mi je izuzetno drago jer ih svojim posjetom uvelike demantiraš. Tvoje poruke nekada (počesto) imaju karakter islamske poruke i sadržine jer je u pitanju ljudska poruka, jednostavnost, skromnost, suosjećanje.

Jednostavno fasciniraš i plijeniš jednostavnošću i skromnošću, odišeš blagošću i daješ nadu ucviljenom, zapostavljenom, izgubljenom, bolesnom.

Kratko rečeno, prilaziš čovjeku ljudski, pružaš ruku ljudima kao čovjek. Ovo ti ne piše katolik, ne piše sljedbenik tvoje vjere, a sljedbenik sam tvojih poruka koje nailaze na moje aplaudiranje.

Ja sam musliman, Bošnjak, po zanimanju imam, pronositelj Božjeg svjetla na zemlji kao i ti”.

Komentari

4 Comments

 1. Alma Mezbur

  08/06/2015 at 17:04

  Normalno ako smo insani oslovljavamo se imenom. Nemas se ti njemu sta izvinjavati, covjek pici svoj zivot a ti sada ko pokorni. Glavu u vis, zelis da se proslavis sa svojom kapicom i nema tu vise pardon. Ili, si ili nisi muslim, e jebiga gdje ces se sada tako nisko spustati. Evo ti sada 2-ka i pao si na popravni? Imas jos koji dan do ramazana pa se vadi i vidi sta ti je pametnije? jal propasti, jal zapostiti i njemu se gore iskupi a kod nas na zemlji nema pardona, ala hume rabi svako sebi grabi, "cuj izvinjava se papi mora da te savjest grize, mene bogami kako vidis ne grize nista i kuckam li kuckam, obadvije ruke me slize a kako je tvoja lijeva, "kod nas reci, lijeva ruka desni dzep pa ti sada ocijeni"

 2. Mario Tomic

  08/06/2015 at 19:17

  Poštovana,uzmite Kuran u ruke i malo procitajte ga,pa onda uzmite papine
  poruke,i uzmite sta je ovaj Poštovani Imam htio kazati,i vidjeti ces da
  je on našao kod Boga vecu milost,nego sto ces ti za dva zivota,a da ne
  govorim sto ga je Bog obdario mudroscu i providnoscu a tako je mlad.

 3. joka van dijk

  09/06/2015 at 18:00

  SVAKO POSTOVANJE IMAM MUHIC NA OVIM DIVNIM RIJECIMA UPUCENIM PAPI!

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.