Pismo imama Muhića oduševilo Hrvatsku: Dragi Franjo, oprosti što ti se obraćam sa ‘ti’

efendija_muhić_1

Stupci svih hrvatskih medija danas su bili puni vijesti o posjeti Pape Franje glavnom gradu BiH. Među najčitanijim vijestima na web-portalu Večernjeg lista bilo je pismo imama Admira Muhića kojim je oduševio mnoge u Hrvatskoj i BiH. Ovo su najzanimljiviji dijelovi:

“Pismo imama ef. Admira Muhića papi jučer je dirnulo mnoge u Hrvatskoj i BiH jer, osim što ga je napisao jedan član Islamske zajednice, napisano je iz duše i srca, otvoreno, iskreno i bez zadrške, s naglašenim različitostima, ali još više dodirnim točkama koje spajaju. Mladi ef. Muhić imam je u Maljkovcu, hrvatskom selu na granici s BiH i rekao nam je da se iskreno čudi da je njegovo pismo izazvalo toliko pažnje.

“Dragi Franjo, oprosti što ti se obraćam prvi s ‘ti’, a potom što navodim samo ime bez titule koju obnašaš. Time želim približiti sebe tebi, a i tebe sebi, odnosno nama. Bez obzira što nismo istog svjetonazora, iste nacije, istog govornog područja, smatram nas obojicu pronositeljima Božjeg svjetla na zemlji”, piše u svome pismu imam Muhić, pozdravljajući papu “riječima mira i blagostanja Selamu'alejkum”.

Doći će i oni koji ne vjeruju

“Zasigurno će iz Sarajeva tvoje poruke mira i povjerenja dodatno ohrabriti ove narode i da će se one naći u svjetskim medijima, što je i svojevrsna reklama BiH. Namjerno kažem “ove narode”, a ne nacionalnosti jer pod “ove narode” mislim na narode Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. U Bosni je narod jedan, a tri nacionalnosti”, piše imam dodajući da će papa ohrabriti narode u značenju i vrijednosti BiH.

“Tebi se svakako pored katolika i pravoslavaca raduju i muslimani, odnosno, pored Hrvata i Srba i Bošnjaci. Možda čak i najviše. Zašto? Zato što ćeš ojačati državnost BiH i dati joj najveću pozornost ovog vikenda u svijetu, zato što mi Bošnjaci najviše slušamo ‘one druge’ koji ne dolaze iz našeg vjerskog miljea, zato što ćeš ti kao državnik posjetiti bosanskohercegovačku prijestolnicu Sarajevo, a ne Mostar i Banju Luku iako bi i to bilo poželjno ovoga trenutka.

Ne piše katolik

Drago mi je da ćeš svojim posjetom zanijekati ono što dušmani serviraju javnosti, a to je kao da je BiH militantna-džihadistička platforma u srcu Europe. To mi je izuzetno drago jer ih svojim posjetom uvelike demantiraš. Tvoje poruke nekada (počesto) imaju karakter islamske poruke i sadržine jer je u pitanju ljudska poruka, jednostavnost, skromnost, suosjećanje.

Jednostavno fasciniraš i plijeniš jednostavnošću i skromnošću, odišeš blagošću i daješ nadu ucviljenom, zapostavljenom, izgubljenom, bolesnom.

Kratko rečeno, prilaziš čovjeku ljudski, pružaš ruku ljudima kao čovjek. Ovo ti ne piše katolik, ne piše sljedbenik tvoje vjere, a sljedbenik sam tvojih poruka koje nailaze na moje aplaudiranje.

Ja sam musliman, Bošnjak, po zanimanju imam, pronositelj Božjeg svjetla na zemlji kao i ti”.