Selfijem otkrio Amerikancima bazu ISIL-a, sravnili su je sa zemljom

selfie

Poznato je da tzv. Islamska država koristi društvene mreže za regrutiranje kadrova, no obavještajci američkih vazduhoplovnih snaga iskoristili su njihovu aktivnost i nemar te ušli u trag jednom od uporištu, izjavio je general Hawk Carlisle.

“Momci koji rade u bazi Hurlburt na Floridi prate aktivnost islamista na društvenim mrežama i vidjeli su fotografiju koju je objavio neki kreten, koji se snimio ispred njihovog uporišta u Da’Eshu. I momci su rekli – a, imamo ih”, rekao je Carlisle u govoru koji je držao u Arlingtonu, Virginija.

Dvadeset i dva sata nakon što su obavještaci vidjeli post i fotografiju, američki borbeni avion zbrisali su to uporište sa lica zemlje.

us-airstrike-daesh

“Da ne duljimo… tri JDAM-sa sravnila su cijelu zgradu”, rekao je Carlisle, a prenosi CNN.

JDAM je nadogradnja standardne bombe koja se pretvara u “pametno” oružje. Izradio ga je Boeing i postavlja se na rep bombe, a za navođenje koristi globalni sistem pozicioniranja i unutrašnji navigacijski sistem. Po izvorima iz Boeinga, u 2013. godini ta je kompanija proizvela više od 250 hiljada JDAM-sa za SAD i njene saveznike.

200.000 pratilaca na Twitteru

Islamska država objavila je oko 1.700 fotografija, videa i drugih publikacija diljem društvenih mreža i ima najmanje 200.000 pratitelja na Twitteru, prenijeli su članovima Kongresa stručnjaci. Na taj su način islamisti uspjeli privući pažnju oko 3.400 zapadnjaka i najmanje 200 Amerikanaca, te ih nagovoriti da im se pridruže, rekao je Nicholas Rasmussen, direktor Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma.