BiH

Papa Franjo: Sarajevo je Jerusalem zapada

06/06/2015

Papa Franjo u subotu je doputovao u Sarajevo kako bi uputio poziv za trajnim pomirenjem 20 godina nakon bosanskog rata, javlja britanska novinska agencija Reuters u izvještaju o Papinoj posjeti glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Njegov jednodnevni boravak predstavlja treću posjetu jednog Pape Bosni i Hercegovini otkako je napustila socijalističku Jugoslaviju i bila zahvaćena ratom između 1992 i 1995. godine u kome je ubijeno 100.000 ljudi, podsjeća Reuters.

– Sarajevo nazivaju Jerusalemom zapada. To je grad s veoma raznolikim etničkim i vjerskim kulturama. To je grad koji je mnogo propatio u istoriji. Sada je na prekrasnom putu ka miru. Činim ovu posjetu kako bih govorio o tome, o poruci mira i molitivi za mir – izjavio je Franjo novinarima u avionu.

Njegova posjeta dolazi samo nekoliko dana nakon stupanja na snagu istorijskog sporazuma EU o bližim vezama s Bosnom i Hercegovinom, prvom koraku ka eventualnom članstvu.

Očekuje se da deseci hiljada ljudi prisustvuju misi na sarajevskom stadionu Koševo, 18 godina nakon što je papa Ivan Pavao II uputio poziv na “odvažnost oprosta” u ruševinama grada.

Komentari

1 Comment

  1. Edin

    06/06/2015 at 11:04

    sramota za IZ da ga niko nije dočekao. toliko o miru…

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.