Papa Franjo stigao u Sarajevo

papa-sarajevo-aerodrom1

Avion iz Rima u kojem se nalazi poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo sletio je u devet sati na Međunarodni aerodrom u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Papu Franju, koji danas boravi u prvoj posjeti Bosni i Hercegovini i Sarajevu, na pisti sarajevskog aerodroma dočekali su član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović, nadbiskup vrhbosanski Vinko kardinal Puljić i apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini Luigi Pezzuto. Među delegacijom na aerodromu je i gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, koji će papi uručiti Ključ grada na stadionu Koševo.

papa-aerodrom

Avion italijanske nacionalne kompanije Alitalia ukrašen je zastavama Bosne i Hercegovine i Vatikana.

Osim članova delegacija BiH i Vatikana, svečani doček poglavara Rimokatoličke crkve na aerodromu u Sarajevu uveličalo je i 144 mladih ljudi iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine odjevenih u narodne nošnje svih konfesija.

papa-aerodrom

Papina povorka će sa aerodroma krenuti kroz grad do zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gdje će biti priređen doček uz najviše počasti, a papu će na tom mjestu dočekati predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić  i članovi Predsjedništva Dragan Čović i Bakir Izetbegović, kao i članovi rukovodstva oba doma Parlamentarne skupštine BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH i njegovi zamjenici i drugi članovi delegacije.

Tokom današnje posjete Sarajevu i BiH, papa Franjo će održati centralnu misu pred blizu 70.000 hodočasnika i vjernika iz BiH, regije i svijeta na Olimpijskom stadionu Koševo.

U popodnevnim satima papa će se susresti sa svećenicima, redovnicima, bogoslovima i sjemeništarcima u Katedrali “Srca Isusova”.

https://www.youtube.com/watch?v=6LqtUmr-uLo

Papa Franjo će posjetiti Franjevački međunarodni studentski centar gdje će se sastati sa predstavnicima religijskih zajednica u BiH metropolitom vrhbosanskim Vinkom kardinalom Puljićem, reisu-l-ulemom Islamske zajednice BiH Huseinom ef. Kavazovićem, episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem i predsjednikom Jevrejske zajednice u BiH Jakobom Fincijem sa kojima će se zajedno pomoliti.

U Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih “Ivan Pavao II”, papa Franjo će se susresti sa mladima iz BiH svih religija.

Programom posjete previđeno je da papa Franjo okonča posjetu BiH u večernjim satima, kada će sa sarajevskog aerodroma avionom odletjeti za Rim.