BiH

govorio na forumu

Papandreou u Sarajevu: Evropa je nada za svijet

07/12/2019

On je istakao da Zapadni Balkan treba imati svoje mjesto u Evropskoj uniji, te da se Grčka kao jedna od starijih članica EU bori za njegovu integraciju u Uniju

George Papandreou, predsjednik Socijalističke internacionale i bivši premijer Grčke, je kao gost festivala ‘Sarajevo Fest umjetnost i politika’ danas govorio na forumu „Zapadni Balkan na raskrsnici : Budućnost euroatlantskih integracija“.

Forum su organizirala Fondacija ‘Društvo zajedničkih vrijednosti’ i East West Centar, a Papandreou je sa predsjednikom Fondacije, bivšim premijerom i bivšim ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom razgovaro o potrebi da se bolje razumijevamo kroz temeljne zajedničke vrijednosti.

Papandreou treći, sin bivših grčkih premijera Andreasa Papandreoua i unuk Georgiusa Papandreoua, bio je na funkciji premijera Grčke od 2009. do 2011. godine.

Papandreou je između ostalog kazao da su na mnogim područjima Balkana bile okupacije, ratovi, diktature… Da se možda nije imalo vremena graditi demokratske institucije, ali da je baš zato demokratija izuzetno važna za ova društva.

Naveo je da je Evropska unija konstrukcija, jedna struktura ili projekat koji je iznikao iz užasnog uništenja, iz borbe između pripadnika različitih etničkih grupa, holokausta, genocida … Iz ogromne patnje nakon dva svjetska rata.

-Taj projekat je podrazumijevao da su rekli “mi kao pripadnici različitih etničkih grupa, kao ljudi iz različitih država koji su prošli borbu i bol i užas možemo živjeti sa drugima. Ali da bismo živjeli jedni s drugima moramo zasnovati ovaj projekt na konkretnim zajedničkim vrijednostima koje svi dijelimo”- kazao je Papandreou.

Istakao da su te vrijednosti- poštovanje ljudskog dostojanstva, poštovanje ljudskih prava, poštovanje granica ali istovremeno omogućavanje da se lako putuje s jednog mjesta na drugo, poštovanje prava manjina, vladavina zakona, transparentnost i prijateljski odnosi između država…

Papandreou smatra da je multilateralizam u Evropi izložen napadu. Da je Evropa pred izazovom. S jedne strane je pitanje borbi za prevlast između velikih sila: Amerika, Rusija, Kina što bi moglo podrivati evropski projekat. A opet postoji mogućnost da taj projekat postane svjetlo i mogućnost kako živjeti zajedno ako se posveti zajedničkim vrijednostima i pronađu načini za saradnju.

– Evropa je nada za svijet. Ukoliko razumijemo moć koju imamo. A često imamo i više moći nego što smo toga svjesni-smatra Papandreou.

On je istakao da Zapadni Balkan treba imati svoje mjesto u Evropskoj uniji, te da se Grčka kao jedna od starijih članica EU bori za njegovu integraciju u Uniju.

Također je istakao da je potrebno početi pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom o ulasku u EU, kao i da je potrebno mobilizirati progresivne snage u Evropi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.