Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Paradžemati prave svoju islamsku zajednicu?

BiH

Ostalo je još sedam dana, a paradžemati, zapravo islamske vjerske općine u BiH nisu ni ukinuti ni zatvoreni. Istina, neki su se na brzinu registrirali u udruženja građana ili nevladine organizacije, a oni koji to nisu učinili, kako stvari stoje, nastavit će raditi.

Islamska zajednica u BiH u decembru prošle godine donijela je odluku da se svi džemati koji nisu u njenom sastavu i za čiji rad nije dala suglasnost, ukinu i zatvore, piše Dnevni list.

Ukoliko neko ne prihvati zahtjev za gašenje i zatvaranje nelegalnih objekata, ostat će izvan pravnog okvira Islamske zajednice u BiH i suočit će se sa svim posljedicama izvaninstitucionalnog djelovanja na vlastitu odgovornost – stoji u odluci reisa Huseina Kavazovića.

U tim paradžematima koji rade mimo svih pravila Islamske zajednice u BiH i pravnih odredbi države, uglavnom se okupljaju pripadnici vehabijskog pokreta.

[yuzo_related]

Prošle sedmice oglasila se organizacija pod imenom „Koordinacija nezavisnih džemata“ i najavila dolazak svojih predstavnika u Sarajevu u subotu kako bi „javnosti sve razjasnili“. Uz napomenu da „Islamska zajednica nema spremnosti na interni dijalog“, predstavnici Koordinacije Izet Hadžić, Emir Čengić, Bajro Kaljiković i Mirza Arapčić zatražili su od reisa da im u subotu , 27. februaro u 11 sati „ustupi neki od prostora Islamske zajednice“.

– Najgore bi bilo da dođemo u Sarajevo i da pored toliko prostora Islamske zajednice sa novinarima razgovaramo na cesti. Takav ishod sigurno ne bi bio naše poniženje – stoji u njihovoj poruci.

Prema mišljenju dobro upućenih u rad Islamske zajednice, ukoliko bi reis Kavazović prihvatio ovaj zahtjev, legalizirao bi postojanje paralelne islamske zajednice. Neslužbeno, organizacija koja se predstavlja kao Koordinacija nezavisnih džemata već uvelike radi na osnivanju svoje islamske zajednice.

Inače, većina pripadnika vehabijskog pokreta ne uvažava Islamsku zajednicu u BiH niti reisa kao njenog vrhovnog poglavara.

Kako će se ovaj okršaj okončati, teško je u ovom trenutku kazati. Nelegalni džemati djeluju u privatnim kućama, ima ih oko 60 u dvadesetak općina u Federaciji, nemaju finansijskih problema, a ostaje, bar za javnost, tajna kako i odakle im pristiže golem novac s kojim raspolažu.

Iz tih džemata na stotine državljana BiH otišlo je u Siriju i Irak gdje ratuju pod zastavom ISIL-a.

Prema nekim informacijama, ukoliko paradžemati ne budu zatvoreni do kraja ovog mjeseca, Islamska zajednica u BiH zatražit će od nadležnih državnih organa da urade svoj dio posla.