Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Paradžemati rasprostranjeni po cijeloj BiH i nalaze se uglavnom po brdima

BiH

Paradžemati postoje. Ima ih dovoljno da su mogli komotno ispirati mozgove, slati ljude na ratišta, sijati strah. Iz najradikalnijih redova stizale su i prijetnje reisul-ulemi. Dalje ne može. Islamska zajednica traži red, prenosi Federalna televizija.

Ima ih 64, paralelna, nezakonita, rasprostranjena širom BiH. Pretežno u brdima, tamo dokle ima puta. Paradžemati rade izvan propisa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i djeluju po kućama i kućicama, u mesdžidima pod okriljem kojekakvih udruženja.

Zamjenik reisul-uleme iz BiH Husein ef. Smajić sada će i otvoreno – državi koja je dovoljno mladosti dala za svoju obranu ne treba djelovanje onih koji zarad tuđih interesa šalju djecu u smrt.

Posebno je zanimljiv slučaj u Staroj džamiji u Cazinu. Dervo Pindžo bio je imam IZ-a, otišao u penziju, a onda se oglušio o upute IZ-a, tvrde nam, napravio udruženje građana, registrirao se na džamijskoj adresi, zaposjeo džamiju i nastavio raditi

“U posljednje vrijeme, kako je došlo do sukoba u Siriji, Iraku i na kompletnom Bliskom Istoku, iz tih džemata se, nažalost, organizirano krenulo na ta ratišta, čemu se apsolutno protivi Islamska zajednica. Hoćemo i da damo poruku da je dovoljno, i suviše prognanih muslimana, više od milion, poslije agresije, koji se sigurno neće vratiti u BiH. Na Bošnjacima, muslimanima u BiH napravljen je genocid. To je dovoljan znak da trebamo ovdje da se što bolje organiziramo, a ne da budemo topovsko meso tamo gdje se događaju ratovi. I kada odu na ta ratišta Bošnjaci ne znaju za koga ratuju i međusobno se, nažalost, ubijaju”, poručuje ef. Smajić.

Dugo je šutjela Islamska zajednica, predugo. Sporadična učenja novih tumača islama brzo su postala pojave. Uzeli su maha. Brade su postale duge. Ubrzo tipične, prepoznatljive. Podizali su svoje objekte tik uz džamije s višestoljetnom tradicijom. Krali one koje pripadaju IZ-u. Ima ih svugdje. Najviše u samom Sarajevu, najaktivniji su u Zenici, pa u Tuzlanskom, Bihaćkom muftijstvu. Oni u Travniku pružaju najviše otpora pozivu IZ-a da uđu u njen sastav i da djeluju po njenim pravilima.

„Imamo sa svih muftijstava po nekoliko slučajeva gdje su već obavljeni i završeni razgovori i prihvaćeno je fuzioniranje tih džemata u sistem IZ-a. Ne bih licitirao mjestima, ali u Bihaću su nas informirali da su već dva-tri džemata prihvatila da će ići u sastav IZ-a”, ističe ef. Smajić.

Što će učiniti ostali – znat će se do kraja februara. Trenutno se s njima razgovara. Takve su upute dobili imami. Na terenu su svugdje gdje nelegalnih džemata ima. U Dubnici kod Kalesije, Gračanici kod Živinica, u Ši selu kod Tuzle, i u mjestu Lipovice, gdje su selefije mesdžid tek izgradile, u Strabašnici kod Banovića, gdje je čovjek dao prizemlje kuće za novi mesdžid, a sinove poslao na sirijsko ratište. Razgovara se i s onim u Bivolicama kod Goražda. Očekuje se i reakcija selefijskih pripadnika iz Bosanske Bojne, Male Lise, Debeljaka, Šturlićke Platnice, Stijene kod Cazina.

Posebno je zanimljiv slučaj u Staroj džamiji u Cazinu. Dervo Pindžo bio je imam IZ-a, otišao u penziju, a onda se oglušio o upute IZ-a, tvrde nam, napravio udruženje građana, registrirao se na džamijskoj adresi, zaposjeo džamiju i nastavio raditi.

U Mostaru su brojni bili okupljeni oko udruženja “Darul-Kur'an”. Islamska zajednica nije im dala saglasnost da osnuju školu s vjerskom naobrazbom u temeljima i idejom o osnivanju nove islamske zajednice.

Za Sarajevo specifično je postojanje posebne organizacije ahmedija, koji su stigli iz Londona. Također rade izvan IZ-a BiH, tražili su da se registriraju kao posebna islamska zajednica ahmedija – što nije dozvoljeno.

Za Sarajevo specifično je postojanje posebne organizacije ahmedija, koji su stigli iz Londona. Također rade izvan IZ-a BiH, tražili su da se registriraju kao posebna islamska zajednica ahmedija – što nije dozvoljeno

Uglavnom, godinama poslije prvih terorističkih akata, ubistava povratnika, prijetnji reisul-ulemi, a smatra se iz najopasnijih, tekfirskih redova, poslije ubojstava policajaca, vojnika, poslije vijesti o pogibijama bh. građana na svjetskim ratištima u redovima ISIL-a Islamska zajednica pravi rez.

„Oni koji to ne prihvate neće biti predmet interesa IZ-a već državnih organa. Sve što se događa u tim nelegalnim džematima krajem januara i početkom februara- bit će stvar države, kako će ih ugasiti i što će uraditi s tim nelegalnim džematima”, zaključuje ef. Smajić, zamjenik reisul-uleme Islamske zajednice u BiH.

Značit će ovo i obračun Islamske zajednice s onima u vlastitim redovima. Pouzdano saznajemo da i unutar Islamske zajednice postoje ljudi koji pružaju maksimalnu podršku paradžematima. Odlaze tamo, drže predavanja, savjetuju i većinom su to profesori koji su se školovali na Usuli-ddin univerzitetu i drugim u Saudijskoj Arabiji. Među njima su pojedini profesori zeničkog i bihaćkog Islamskog pedagoškog fakulteta, navodi FTV.