Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Parlament BiH: Bećirović o Novoj godini, zastupnici SNSD-a napustili sjednicu

BiH

parlament bih snsd (3)

Predsjedavajući Kluba poslanika Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine (PS) BiH Damir Bećirović je prilikom utvrđivanja dnevnog reda današnje sjednice predložio uvrštavanje informacije o sigurnosno-finansijskom aspektu organiziranja dočeka Nove 2017. godine na prostoru koji je u nadležnosti Parlamentarne skupštine BiH i drugih institucija BiH.

Bećirović kaže da ga zanima način na koji je ustupljen prostor koji je pod ingerencijama PSBiH i finansijski aspekt i troškovi za budžet BiH.

– Svjesni smo da moramo podići određeni broj službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, tako da se radi o izvanrednim troškovima koji će se očigledno pokriti iz budžeta BiH – smatra Bećirović.

Kaže da je kao prilog njegovoj najavi tačke dnevnog reda i odluka Grada Sarajeva u kojoj piše „da izvođač ili organizator treba da snosi troškove osiguranja objekata u blizini“.

– Koliko sam čuo i na proširenom Kolegiju, to nije slučaj. Ne postoji nikakav ugovor potpisan između PSBiH, to jest Sekretarija zajedničkih službi PSBiH, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela o ustupanju određenog broja policijskih snaga – istaknuo je Bećirović.

On smatra da je potrebno da poslanici vide ko je uradio sigurnosnu procjenu o održavanju ovog događaja na području koje kontrolira PSBiH i da vide koji su finansijski aspekti po budžet BiH organizacije ovakvog jednog događaja.

Predsjedavajući Doma Šefik Džaferović je kazao da je prijedlog poslanika Damira Bećirovića razmatran na sjednici Kolegija doma.

– Dobili smo informaciju od sekretara Zajedničke službe. Zatim smo obavijestili Kolegij o tome i Kolegij je dobio informaciju. Na Kolegiju smo zaključili da zadužimo sekretara da dostavi danas tokom dana svim zastupnicima pisanu informaciju o ovoj temi, ali mislimo da to ne treba da bude tačka dnevnog reda – kazao je Džaferović, dodajući da poslanik ima pravo da na sjednici predloži proširenje dnevnog reda te je njegov prijedlog stavio na glasanje.

Nakon glasanja o Bećirovićevom prijedlogu konstatirano je da on nema potrebnu entitetsku podršku poslanika iz Federacije BiH te će biti upućen Kolegiju na usaglašavanje.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac je tokom rasprave o dnevnom redu ponovio raniji zahtjev da se danas razmatra tačka „odluka o razrješenju poslanika Šefika Džaferovića s funkcije predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH, odnosno člana Kolegija tog doma“.

Podsjetio je da je Klub poslanika SNSD-a na 13 sjednica pokušavao da ovo uvrsti kao tačku dnevnog reda, te da ostaju na temelju svojih političkih stavova.

Predstavnički dom ni jedan put do sada nije prihvatio ovaj prijedlog Kluba poslanika SNSD-a, a tako je bilo i danas kada je za njega glasalo svega šest poslanika.

Nakon rasprave o predloženom dnevnom redu, nisu podržani prijedlozi poslanika Damira Bećirovića i Staše Košarca te je usvojen dnevni red kako je bio i predložen.

Poslanici će danas razmatrati Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma podržala je predloženi zakon, sa dva usvojena amandmana.

Bit će razmatrani i principi Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik Šemsudin Mehmedović.

Na dnevnom redu je, između ostalog, Izvještaj Evropske komisije o BiH za 2016. godinu.

Predviđeno je i imenovanje članova Upravnog odbora Javnog radiotelevizijskog servisa BiH iz bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda.

Trebala bi biti razmatrana i ostavka Žike Krunića na mjesto člana Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH i Prijedlog odluke o razrješenju dužnosti člana Nezavisnog odbora kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zaključka poslanika iz Kluba SDS-а kojim bi se zadužilo Vijeće ministаrа BiH dа u rоku оd 30 dаnа u Pаrlаmеntаrnu skupštinu BiH dоstаvi izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH kojima se onemogućava ublažavanje kazne i zamjena kazne zatvora novčanom kaznom za krivična djela iz člana 162b. Krivičnog zakona, kao i za krivično djelo terorizma i druga krivična djela za koja Vijeće ministara procijeni da su posebno društveno opasna ili vrijeđaju dostojanstvo ličnosti i moral'“.

Nakon što je počela realizacija usvojenog dnevnog reda, data je kraća pauza zbog nedostatka kvoruma.