Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Parlament BiH: Bez rasprave o prijedlozima zakona o Ustavnom sudu

BiH

predstavnicki dom parlament psbih (21)

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koja je u toku, iako je to ranije najavljeno, neće biti razmatrane izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH i Zakona o Ustavnom sudu BiH, čiji su predlagači klubovi poslanika SNSD-a i SDS-a.

Odluku o tome donio je Kolegij Predstavničkog doma PSBiH. Prijedlozi su skinuti na zahtjev Ustavnopravne komisije, koja ih jučer nije razmatrala, zbog tehničkih nedostataka. Naime, kako je navedeno, nisu usklađeni sa jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa u BiH.
Prema prijedlogu izmjena Zakona o Ustavnom sudu BiH, s ciljem jačanja samostalnosti i nezavisnosti Ustavnog suda BiH, traži se da “stranci moraju ustupiti mjesta domaćim sudijama”.

Prijedlogom izmjena Krivičnog zakona BiH predviđeno je da se iz ovog zakonskog rješenja brišu odredbe koje se odnose na pravno sankcionisanje u slučaju neizvršavanja konačnih odluka Ustavnog suda BiH, Suda BiH ili Doma za ljudska prava.
Predstavnički dom PS BiH razmatraće danas principe prijedloga zakona o neradnim danima za vrijeme vjerskih praznika u BiH kojim je određen podjednak broj neradnih dana tokom godine za obilježavanje vjerskih praznika za muslimane, pravoslavce, katolike, pripadnike jevrejske i svih ostalih vjera u BiH.