Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lexus LC 500 spreman da osvoji cestu

lexus-lc-5008

Lexusov koncept LF-LC konačno je spreman da osvoji cestu.

Lexus je ispunio obećanje i u Detroitu premijerno predstavio produkcijski model top izdanja LC 500 kojeg pokreće atmosferski V8 tehnološki dragulj poznat iz sportskih F izdanja modela GS i RC. Iz pet litara radne zapremine daje 474 KS i 527 Nm, a uparen sa 10-stepenim automatskim mjenjačem do 96 km/h stiže za manje od 4,5 sekundi.

Što se mjenjača tiče u Lexusu kažu da je manji i lakši od aktuelnog osmo-stepenog, dok su brzine izmjena stepeni prijenosa na nivou mjenjača s dvije spojke.

LC je prvi Lexusov model postavljen na novu platformu namijenjenu luksuznim modelima sa stražnjim pogonom. Donosi skoro idealan raspored masa, kao i poziciju težišta nižu od konkurencije. Sa istim ciljem je akumulator postavljen u prtljažnik, a umjesto rezervnog točka automobil je dobio run flat gume. U ponudi su felge promjera 20 odnosno 21 col.

LC s dominantnom prednjom maskom i elegantnom siluetom jasno daje do znanja kako se radi o rafiniranom proizvodu visoke klase. Nažalost, interijer iako vrhunski izrađen, nije na nivou modernog izraza vanjštine. U svakom slučaju radi se o vrlo lijepom primjerku nakon kojeg ćemo lako zaboraviti neslavni SC, kao i još neke ranije eskapade ove marke. Lexus je ovim modelom jasno pokazao u kojem smjeru će ići u budućnosti.