Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Parlament BiH: Poslanici o prijedlogu izmjena Krivičnog zakona BiH

BiH

parlament bih (1)

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH će na današnjoj sjednici razmatrati Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH, koji je predložila poslanica Aleksandra Pandurević.

Predloženim zakonom predviđa se da se odredbe po kojima je moguće izrečenu kaznu zatvora do jedne godine zamijeniti novčanom kaznom, ne primjenjuju na počinioce krivičnih djela iz Poglavlja XVI, koje se odnosi na krivična djela protiv integriteta BiH.

Pred poslanicima je i zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH razmatra po hitnom postupku.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog tog zakona, kojim se definira pravo na policijski dodatak policijskim službenicima.

Na taj način pravo na poseban dodatak (policijski dodatak), pored policijskih službenika zaposlenih u Graničnoj policiji BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, imali bi i policijski službenici zaposleni u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Poslanici će razmatrati i Prijedlog zakona o parlamentarnom nadzoru, a predviđeno je da razmatraju i principe Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik Borislav Bojić.

Na dnevnom redu je, između ostalog, Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2016. godinu, kao i Informacija o stanju sigurnosti u BiH u 2016. godini.

U dnevni red današnje sjednice je, na prijedlog poslanika Damira Arnauta (SBB BiH), uvrštena Informacija o vrsti, broju, intenzitetu i troškovima posjeta i putovanja ministra vanjskih poslova BiH drugim državama te njihova svrha po interese BiH i njenih građane.

Na prijedlog zamjenika predsjedavajuće Predstavničkog doma PSBiH Mladena Bosića (SDS), uvrštena je i Deklaracija o kriterijima za definiranje trase budućeg autoputa između Beograda i Sarajeva.