Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici pred Parlamentom BiH

BiH

parlament-bih

Počela je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će poslanici, između ostalog, razmatrati i Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici koju su predložili poslanici Denis Bećirović i Mirsad Mešić iz SDP-a i Zaim Backović (BPS).

Predlagači Rezolucijom žele da Predstavnički dom PSBiH oda počast svim žrtvama genocida i izrazi najdublje saučešće porodicama stradalih u genocidu počinjenom u julu 1995. godine.

[quote_box_left] Kožul o rezultatima popisa stanovništva

Poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ)  Predrag Kožul zatražio je odgovor od predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića o kašnjenju službene objave rezultata popisa stanovništva iz 2013. godine.

– Tražim detaljnu informaciju o trenutnom stanju vezanom za obradu rezultata popisa, mjerama koje se poduzimaju da bi se obrada okončala i objavili rezultati – pojasnio je Kožul.

Naglašavajući značaj popisa stanovništva za daljnje privredne, političke, finansijske te razvojne aktivnosti države, pitanje je uputio Zvizdiću posebno zbog pitanja upravljanjem državom, ali i zbog pitanja upravljanjem prihoda za lokalne zajednice.

Predsjedavajući Zvizdić složio se s Kožulom ocijenivši da popis stanovništva treba posmatrati kao jedan od temeljnih dokumenata i instrumenata za izradu politika i strategija u oblasti ekonomskog, društvenog i socijalnog razvoja BiH.

– Popis se ne bi trebao svoditi na pitanje nacionalnog izjašnjavanja, ali ovaj drugi segment je postao dominantan u suštinskom dokumentu na kojem, u svakoj razvijenoj zemlji, počivaju planovi za društveno-ekonomski razvoj – ocijenio je Zvizdić.

Dodao je da postoje problemi u dvije stvari i to u definiranju statusa rezidenta i u definiranju ukupnog stanovništva, odnosno metodologije načina obrade i konačnih rezultata u te dvije oblasti.

Stav Zvizdića je da se cijeli proces treba okončati u skladu sa zakonom i međunarodnim standardima te stavovima monitoring tima, ali i na način da rezultati koji se dobiju budu uporedivi s rezultatima zemalja regije i Evropske unije. Najavio je da će se pitanje popisa stanovništva naći na sjednici Vijeća ministara kada se dobiju pisane preporuke od EUROSTAT-a i činjenice monitoring tima te će se insistirati da se popis okonča u najskorije vrijeme.

Sve to kako bi BiH dobila dokument na osnovu kojeg će moći ozbiljno planirati ekonomski, društveni i socijalni razvoj posebno jer će se najdalje nakon godinu dana od objave rezultata popisa krenuti u popis u oblasti poljoprivrede da bi se svi planovi mogli bazirati na relevantnim činjenicama.

[/quote_box_left]

Rezolucija predviđa i da Predstavnički dom oda počast svim nevino stradalim žrtvama u BiH u periodu od 1992. do 1995. godine bez obzira na njihovu naciju i vjeru. Također, Rezolucija predviđa i da podrži Rezoluciju o Srebrenici Evropskog parlamenta iz 2009. godine.

Poslanica Srpske demokratske stranke (SDS)  Aleksandra Pandurević zatražila je odgovor od Ministarstva finansija BiH o provođenju zaključka koji nalaže izmjene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH.

Kako je podsjetila time bi se trebale regulirati i naknade u upravnim i nadzornim odborima i resornim radnim grupama jer je utvrđeno da neki od članova tih struktura primaju godišnje i do 30.000 KM te da su neprimjereno visoke naknade članovima Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje.

– Ured za reviziju dao je 2013. niz preporuka koje se odnose na pitanje reguliranja naknada. Zato me zanima koje su aktivnosti preduzete radi provođenja revizorskih preporuka – kazala je Pandurević.

Ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda naglasio je da se Vijeće ministara u cjelini ozbiljno bavi ovim pitanjem kao i svim preporukama Ureda za reviziju te je podsjetio da je izrađen dokument “Politika plata” izražavajući nadu da će ga Vijeće ministara i parlament uskoro usvajati.

Ocijenio je da je to dokument koji predlaže različite izmjene u toj oblasti, također u Programu rada Vijeća ministara BiH definirani su zakoni koji će biti usvajani u ovoj godini među kojima su i oni koji će regulirati sva budžetska trošenja.

Predsjedavajući Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Staša Košarac postavio je poslaničko pitanje na današnjoj sjednici o formiranju efikasnog mehanizma kooridnacije za komuniciranje s Evropskom unijom.

– Zašto je i s kojim ciljem na sjednici Vijeća ministara donijeta odluka o imenovanju tima za izradu dokumenta mehanizma koordinacije u BiH, s obzirom na činjenicu da od 2013. godine u Vijeću ministara postoji već urađeni dokument mehanizma koordinacije – kazao je.

Dodao je da se na tom dokumentu, u skaldu s procedurama radilo gotovo godinu dana i koji je bio prihvatljiv za većinu stranaka koje participiraju u aktuelnom Vijeću ministara upućujući pitanje da li je Vijeće ministara u ovom sazivu razmatralo taj dokument i utvrdio šta u njemu nije u redu i zašto treba imati novi tim za izradu mehanizma koordinacije.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je da je 2012. godine pokrenuta procedura izrade mehanizma koordinacije, iako je još postojala odluka o mehanizmu koordinacije za poslove evropskih integracija koja nije stavljena van snage, ali se odlučilo da se radi na poboljšanju mehanizma koordinacije.

– Niko nije postavljao tada pitanja zašto se derogira postojeća odluka o postojećem mehanizmu i pristupa izradi novog. U vašem pitanju sugerirate da je mehanizam koordinacije iz 2013. vjerovatno prihvatljiv za dio stranaka koje učestvuju u Vijeću ministara – kaže Zvizdić.

Mišljenja je da je ključno to što on nije prihvatljiv za sve, nije ga prihvatila Vlada Federacije BiH i samim tim ne zadovoljava polaznu činjenicu da mehanizam koordinacije treba biti općeprihvaćen dokument za sve koji će na bazi njega usvajati i realizirati pravnu stečevinu Evropske unije.

To je razlog, dodao je, zašto je odlučeno da se pristupi izradi poboljšane verzije mehanizma koordinacije koji će biti baziran na dobrim i prihvatljivim rješenjima iz mehanizma koordinacije, odnosno dokumenta urađenog 2012. i 2013. godine.

Za Zvizdića je važno istaknuti da ovaj mehanizam koordinacije, koji će izraditi Vijeće ministara u saradnji s vladama entiteta, Brčko Distrikta i kantona, biti baziran na načelu potpunog uvažavanja zakonodavnih i ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH.

– Istovremeno će tijela koja budu definirana ovim mehanizmom koordinacije biti u potpunosti kompatibilna s onim tijelima koje predviđa Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Ovakav mehanizam stvorit će kvalitetnu pretpostavku da dogovorimo mehanizam koji će omogućiti prohodnost i prokluzivnost preuzimanja i transformiranja pravne stečevine EU u skladu s nadležnostima svih nivoa vlasti u BiH – zaključio je Zvizdić.

Nakon pauze  su se poslanici izjašnjavali o prijedlozima za uvrštavanje na dnevni red prijedloga koji su stigli od SNSD-a. A nakon što je SBB utvrdio da nema nikog iz Vijeća ministara na sjednici upozoreni su da vode računa o tome. Šefik Džaferović kazao je da je bilo nekoliko prijedloga pa i onaj da se prekine sjednica, ali Džaferović je kazao da je to nemoguće i da to neće staviti na glasanje.

Prijedlog Staše Košarca za smjenu predsjedavajućeg Doma nakon glasanja nije prihvaćen i SNSD je napustio sjednicu. Također Mladen Bosić je zahtijevao da se skine tačka dnevnog reda o imenovanju Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e.

[pull_quote_left] Rezolucija neće donijeti ništa dobro BiH, ovo govorim u ime svih žrtava i molim predlagača da sačeka s ovom rezolucijom. Jednostavno, BiH nije spremna za ovo – istakao je Špirić[/pull_quote_left]

– Ja odgovornost skidam sa sebe i vi ćete se očitovati – kaže Džaferović. Nakon glasanja nije bilo opće većine i ostalo je na dnevnom redu.

Nikola Špirić danas je obraćajući se poslanicima u PD PS BiH kazao kako smatra da s obzirom na situaciju kada su održani izbori, a imajući u vidu izjave zvaničnika u povodu dolaska Johannesa Hahna evropskog Komesara za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju, da treba biti održana tematska sjednica u vezi reformske agende.

– Kažem da treba biti usaglašen stav da se ne bi desilo da Hahn odnese papir u Brisel, a u BiH ostane isti problem. Naš evropski put je điha, điha četiri konja sve četiri krute….Ovu sjednicu danas treba prekinuti i napraviti tematsku – kazao je Špirić navodeći da je dato dosta obećanja, a nema pomaka.

– Ja mislim da nijedan akt koji od izvršne vlasti ide ka Briselu ne bi smio otići, a da ne bude na entitetskim parlamentima i ovdje. Brzina kojom se ovo radi će kratko trajati. Mi trebamo da vidimo da li postoji spremnost za refome – kazao je Špirić dodajući da to treba biti prva tačka dnevnog reda i da se prekine današnje zasjedanje, jer ne znamo ni danas da li su entitetske vlade usaglasile stavove.

– I drugo molim da se povuče ova tačka o Rezoluciji o Srebrenici uvažavajući žrtve. Ja mislim da u BiH još nije izgrađen toliki stepen pomirenja. Napravit ćemo veći problem – kazao je Špirić navodeći da je prošlo kratko vrijeme upoređujući sa rezolucijom o Armencima 100 godina poslije.

– Rezolucija neće donijeti ništa dobro BiH, ovo govorim u ime svih žrtava i molim predlagača da sačeka s ovom rezolucijom. Jednostavno, BiH nije spremna za ovo – istakao je Špirić.

Aleksandra Pandurević replicirala je Špiriću i kazala je da se slažu s SNSD-om i podržavaju da se treba održati tematska sjednica o reformskoj agendi.

– Ako su izvađeni motori iz autobusa ne trebamo im i vaditi točkove. Podržavamo ovu tačku dnevnog reda, ali ne i da se prekine ova sjednica.