Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Parlament BiH: Smijenjeni Slavko Matanović i Emir Suljagić

emir copy

Većinom glasova Predstavnički dom Parlamenta BiH smjenio je Slavku Matanovića sa pozicije ministra komunikacija i transporta BiH i Emira Suljagića sa pozicije zamjenika ministra odbrane BiH, što je ranije podržao i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, čime je odluka stupila na snagu.

Smjenu kadrova Demokratske fronte u Vijeću ministara BiH zatražio je predsjedavajući Denis Zvizdić.

“Predjednik SDA Bakir Izetbegović i predsjednik HDZ BiH Dragan Ćović su predsjedavajućem Vijeća ministara BiH 19. novembra 2015. godine uputili zahtjev o pokretanju postupka smjene ministra komunikacija i prometa i zamjenika ministra odbrane, u cilju implementacije koalicionog dogovora sa Savezom za bolju budućnost. U zahtjevu se traži smjena ministra komunikacija i prometa BiH Slavka Matanovića i zamjenika ministra odbrane BiH Emira Suljagića. U skladu sa navedenim zahtjevom, predložena je i predmetna odluka”, naveo je u svom obrazloženju Zvizdić.

U skladu sa članom 15. Zakona o Vijeću ministara Bosne i Hercegovine navedeno je da predsjedavajući Vijeća mtnistara može pokrenuti postupak za smjenu ministra i zamjenika ministra.

“Ako РагІamentrarna skupština donese odluku o potvrdi smjene ministra i zamjenika ministra, predsjedavajući Vijeća ministara dužan je u skladu sa postupkom predviđenim članom 10 ovog Zakona imenovati novog ministra, odnosno zamjenika ministra”, stoji u navodima predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

Ranije je najavljeno kako će za ministra prometa i komunikacija u ime novog koalicionog partnera biti predložen Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a i aktuelni delegat u Dolmu naroda Parlamentarne skupštine BiH, a za zamjenika ministrice odbrane Bakir Dautbašić, aktuelni sekretar Ministarstva sigurnosti BiH.