Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ruski zračni napadi u Siriji koriste ISIS-u i režimskim snagama

russia

“Ruski zračni napadi na području Sirije olakšavaju borbu terorističke organizacije ISIS, ogranka terorističke organizacije PKK; PYD i pripadnika režima sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada protiv opozicijskih grupa.

[yuzo_related]

Pod izgovorom da se bore protiv ISIS-a, ruski avioni od septembra bombarduju područja koja se nalaze pod kontrolom opozicijskih snaga. Prilikom bombardovanja u mjestima kao što su Talbisah i Rastan, u okrugu Homs, poginulo je na desetine civila.

Ruski avioni bombardovali su vojne stožere opozicijskih grupa, pod izgovorom da bombarduju uporišta ISIS-a, a režimskim snagama iz zraka su pružili podršku prilikom uspostavljanja kontrole na jugu Halepa. Na isti način osvojen je i sjever mjesta Lazikiye, u kojem žive sirijski Turkmeni.

Ovi potezi Rusije koristili su ne samo režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, već i terorističkim organizacijama ISIS i PYD, ogranku PKK koji djeluje u Siriji.

Rusija koja je saopćila kako se u Siriji bori protiv ISIS-a, izvela je zračne napade na području mjesta Soran i Mari, u okrugu Halep. Nakon tih napada, ISIS je uspostavio kontrolu nad ovim područjem.

Prilikom izvođenja zračnih napada Rusije u Siriji, često budu pogođeni konvoji sa humanitarnom pomoći, kao i civilna naselja.

Kako je kazao direktor Centra za strateška istraživanja Jugositočne Azije Ali Sahin, rat u Siriji je počeo u Jarabulusu i krenuo prema zapadu.

“Sada aktivnu ulogu u Siriji imaju Rusi. Rusija ima sebi svojstvene planove i ciljeve. Pod izgovorom da se bore protiv ISIS-a napadaju civile i opozicijske grupe”, kazao je Sahin.

Osoba za odnose s medijima Damaškog fronta pri Slobodnoj sirijskoj vojsci (FSA) Ebu Mahmoud Nasser kazao je kako se opozicijske grupe trenutno bore na četiri strane. On dodaje da se dolaskom Rusije u Siriju, ravnoteža u zemlji promijenila.

“Iskreno, mi se borimo protiv ISIS-a, režimskih snaga, PYD-a i Rusije. Ako tome dodamo i Iran, jasno je kako nam je težak posao. Ruski napadi koriste ISIS-u, režimskim snagama i PYD-u. Meta napada smo uvijek mi i civili”, kazao je Nasser i dodao da Rusija napada pobunjenike koji se bore protiv režimskih snaga i ISIS-a.

Sirijac Mahmud Omar koji se, nakon što je nagazio na minu koju su teroristi postavili, nalazi na liječenju u turskom gradu Kilis, kazao je kako meta ruskih aviona nije ISIS, već civili koji nisu napustili određena područja.

Omar je istakao da se uslovi u Siriji stalno mijenjaju i da su došli u situaciju da se zapravo više ne zna ko se protiv koga bori.

“Režimske snage su u saradnji sa ISIS-om i PYD-om. Sada se umiješala i Rusija. U posljednjih nekoliko dana ruski avioni bombarduju civilna naselja na sjeveru Halepa. Prošle sedmice ISIS, PYD i režimske snage su opkolile mjesta Ihris i Kafr Nasih, u Halepu, koja se nalaze pod kontrolom FSA. Ruski avioni su iz zraka podržali ove tri grupe”, kazao je Omar koji je dodao da su ruski avioni pojačali bombardovanja u posljednje vrijeme.

“Ruski avioni nas bombarduju bez da utvrde da li se radi o vojnicima ili civilima. Pravi cilj ruskih aviona nije ISIS, već civili. Ne gledaju ko se nalazi na područjima koja bombarduju, nasumično bacaju bombe. U napadima pogibaju većinom civili”, upozorio je Omar.