Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

danas zasjedanje

Parlament FBiH o izboru predsjednika FBiH, Trojka očekuje pomoć Schmidta

Refik Lendo

Rukovodstvo Federacije Bosne i Hercegovine izabrano je na drugoj vanrednoj sjednici tog doma, Lidija Bradara iz HDZ-a, Refik Lendo iz SDA i Igor Stojanović iz SDP-a

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH danas će održati 3. vanrednu sjednicu na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti Odluka o izboru predsjednika i dva potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine.

Rukovodstvo Federacije Bosne i Hercegovine izabrano je na drugoj vanrednoj sjednici tog doma, Lidija Bradara iz HDZ-a, Refik Lendo iz SDA i Igor Stojanović iz SDP-a.

Iako je rukovodstvo po principu međusobnog dogovora trebalo odlučiti ko će biti predsjednik FBiH, taj dogovor nije postignut, zbog čega će o tome odlučivati Predstavnički dom.

Trojka očekuje reakciju Schmidta

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, Narod i pravda i Naša stranka podržavaju sve inicijative usmjerene ka zaštiti stabilnosti i pravnog poretka u Bosni i Hercegovini na svim razinama, navodi se u zajedničkom saopćenju ove tri stranke.

Pozvali su visokog predstavnika da u slučaju blokada omogući parlamentarnoj većini uspostavu Vlade FBiH, ističući da je njegova obaveza da “u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma štiti pravni poredak i poduzima mjere na sprečavanju njegovog urušavanja”.

– Ustavom FBiH određeno je pravo parlamentarne većine da formira vlast, što je praksa u svim demokratskim društvima. Ističemo da stranke koje zagovaraju blokade i nastavak disfunkcionalnosti FBiH direktno rade u interesu rušitelja Bosne i Hercegovine – navodi se u saopćenju stranaka Trojke.