Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

britansko ministarstvo

Obavještajci: Rusi pretrpjeli kritičan gubitak, nanijeli su im ga partizani

ezgif-3-7402d5d702

BYPOL, bjeloruska partizanska organizacija, rekla je da je koristila bespilotne letjelice za napad na aerodrom Machulishchy

“Gubitak aviona A-50 Mainstay je značajan jer je od kritične važnosti za ruske zračne operacije te pružanje slike zračnog borbenog prostora”, stoji u najnovijem izvješću ministarstva odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

BYPOL, bjeloruska partizanska organizacija, rekla je da je koristila bespilotne letjelice za napad na aerodrom Machulishchy, 12 kilometara od Minska, pri čemu su njeni pripadnici ozbiljno oštetili zrakoplov Beriev A-50 za rano upozoravanje i kontrolu.

“Atribucija i šteta nisu službeno potvrđeni. Međutim, gubitak A-50 Mainstaya bio bi značajan jer je ključan za ruske zračne operacije te pružanje slike borbenog prostora u zraku”, stoji u najnovijem izvješću britanske obavještajne službe. “To će vjerojatno ostaviti samo 6 operativnih A-50 u službi, što će dodatno ograničiti ruske zračne operacije”, dodaju.

Podsjetimo, bjeloruski protivvladini aktivisti preuzeli su odgovornost za, kako su rekli, napad dronom na ruski vojni zrakoplov u blizini Minska. Aleksandr Azarov, čelnik protuvladine organizacije BYPOL, na Telegramu je preuzeo odgovornost za napad na ruski izviđački avion A-50.

BYPOL je rekao da su u nedjeljnom napadu oštećeni prednji i centralni dijelovi aviona, kao i njegov radar i antena, u zračnoj bazi Machulishchy u blizini bjeloruskog glavnog grada Minska. Azarov je rekao da je operacija pripremana nekoliko mjeseci.

Od početka ruske agresije na Ukrajinu prije godinu dana bilo je nekoliko sabotaža u Bjelorusiji i u ruskim regijama koje graniče s Ukrajinom, posebno na željezničkom sistemu.

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko nije direktno sudjelovao u ratu Rusije protiv Ukrajine, ali je dopustio njezinim snagama da koriste teritorij na početku agresije. Rusija i Bjelorusija uspostavile su zajedničku vojnu jedinicu u Bjelorusiji i održale brojne vježbe. Određeni broj ruskih ratnih aviona i aviona za rano upozoravanje i kontrolu raspoređen je u Bjelorusiji.