Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predstavnički dom

Parlament FBiH obavio raspravu da Novi Travnik dobije status grada, iako to Travnik još nije

Foto: Amer Kajmović/FENA

Poslanik SDP-a Siniša Dukić istakao je da je kao član Općinskog vijeća Travnik u dva navrata podnosio inicijative za pokretanje procedure da ta općina dobije status grada ali je vodstvo SDA u Travniku zaustavilo taj proces

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na današnjoj sjednici obavili su raspravu o Prijedlogu zakona o gradu Novi Travnik kojim bi ta općina dobila status grada.

Poslanik DF/GS-a Sanel Kajan skrenuo je pažnju da je Srednjobosanski jedini kanton u FBiH koji nema nijedno mjesto sa statusom grada i naveo da smatra nelogičnim da Travnik nema taj status, iako je sjedište kantona.

Smatra da nije u redu da Novi Travnik dobije status grada prije Travnika i da tu inicijativu nameće HDZ “jer im je uspjelo” da skoro sva mjesta u Hercegovini dobiju status grada.

Poslanik SDP-a Siniša Dukić istakao je da je kao član Općinskog vijeća Travnik u dva navrata podnosio inicijative za pokretanje procedure da ta općina dobije status grada ali je vodstvo SDA u Travniku zaustavilo taj proces.

Poslanik HDZ-a BiH Marijan Marjanović naglasio je da HDZ ne nameće nikakvu inicijativu o Novom Travniku jer sam nema dovoljnu većinu u općinskom vijeću i pozvao je na usvajanje zakona jer se ta lokalna zajednica u proteklom periodu razvila, kako je rekao, do neprepoznatljivosti.

Federalni ministar pravde Vedran Škobić pojasnio je da je Ustavom SBK propisano da je Travnik sjedište kantona i da su neosnovane određene bojazni da bi se to moglo promijeniti ukoliko Novi Travnik dobije status grada.