Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Parlament FBiH počeo zasjedanje, za usvajanje zakona o radu potrebno 50 glasova

BiH

predstavnicki-dom-parlamenta-fbih

U Sarajevu je počela je 7. vanredna sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Na dnevnom redu je sedam tačaka, a među njima je svakako najzanimljiviji Prijedlog zakona o radu, koji je bio razlog jučerašnjih protesta u Sarajevu.

Nakon glasanja na početku zasjedanja, nije prihvaćen zahtjev da se Prijedlog zakona o radu skine s dnevnog reda. Za ovaj zahtjev glasalo je 35 poslanika, a 50 je bilo protiv

Za su glasali poslanici SBB-a, DF-a, SDP-a, HDZ-a 1990, dok su protiv bili poslanici SDA, HDZ-a, BPS-a, SBiH , A-SDA i Naše stranke.

Prijedlog zakona o radu jučer su usvojili delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH, a danas će se po hitnom postupku naći i pred zastupnicima Zastupničkog doma. S obzirom da su usvojeni neki amndmani i Naša stranka će glasti za Zakon, a podsjećamo jučer su zajedno sa SDP-om, SBB-om i DF-om napustili sjendicu.

S obzirom da su usvojeni amandmani na prijedlog Zakona o radu FBiH i da postoje veće šanse da prođe i Predstavnički dom Parlamenta FBiH treba imati na umu – tekst tada nije usaglašen i o njemu se opet mora izjasniti Dom naroda Parlamenta FBiH kako bi mogao stupiti na snagu.

Sjednici Predstavničkog doma prisustvuju lideri SSS BiH predvođeni Ismetom Bajramovićem, ali i premijer Fadil Novalić te predsjednik FBiH Marinko Čavara.

Za usvajanje Prijedloga zakona o radu u ZD Parlamenta Federacije BiH neophodno je osigurati 50 glasova.