Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Tuzlansku Ditu “koči” ukradeni parovod (FOTO)

BiH

11754722_10207696493593100_406507018129060249_o

Radnici tuzlanske Dite u julu su proizveli 130.000 komada deterdženta 3D-e, te su pred pokretanjem proizvodnje svojih poznatih artikala Arixa i Ide.

Upravo proizvodnja praškastih deterdženata je, smatraju radnici, od ključne važnosti za povećanje ukupne proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta.

Međutim, kako ističi iz ove tuzlanske Fabrike, već sada imaju potrebe za novom radnom snagom.

Trenutno se u fabrici sanira parovod dug 400 metara povezan sa Termoelektranom Tuzla, a kojeg su prethodnih godina skupljači sekundarnih sirovina isjekli i prodali u staro gvožđe.

Početkom mjeseca stečajni direktor Dite, Hajrudin Kunalić, je u prepisci sa direktorom Elektroprivrede BiH Elvedinom Grabovicom, uz čestitke na pokretanju proizvodnje, dobio i obećanje da će Elektroprivreda BiH, kao društveno odgovorna kompanija, sagledati mogućnosti podrške za izgradnju parovoda.

Prvi koraci su preduzeti, mašinski inžinjer Avdić Hamdija, zaposlen u TE Tuzla, je ispred Elektroprivrede BiH uspostavio kontakt sa predstavnicima Dite sa ciljem utvrđivanja konačnih potreba i cijene izgradnje parovoda, piše portal Front Slobode.

Jučer je iz Fabrike deterdženata Dita Tuzla ponovo upućen apel za pomoć u sanaciji parovoda u “što kraćem roku”. Trasa za parovod je spremna, sve sirovine za proizvodnju prvih količina praškastog deterdženta Ida već su stigle u fabriku, receptura je testirana tako da pokretanje proizvodnje praškastih deterdženata ovisi o mogućnostima Elektroprivrede da u što skorijem vremenu pomogne u sanaciji parovoda.