Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Parlament FBiH: Traži se ostavka Novalića, oboren i dnevni red

BiH

parlament-fbih1

Poslanik Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Dženan Džonlagić je tokom današnje sjednice tražio ostavku premijera Vlade FBiH Fadila Novalića da bi se omogućilo formiranje nove parlamentarne većine.

– Vlada FBiH nema parlamentarnu većinu i nema podršku u Predstavničkom domu Federacije BiH, jer nema kapacitet da provodi očekivane reforme – poručio je.

Dovoljan dokaz za to je, kaže Džonlagić, činjenica da je za prijedlog dnevnog reda današnje sjednice glasalo samo 38 poslanika.

Dodao je da DF ne podržava aktuelnu Vladu FBiH nakon što su uveli princip preglasavanja te usvojili spornu Uredbu koja je bila protuustavna.

Kao drugi način izlaska iz krize, Džonlagić kaže da je to izmjena Izbornog zakona BiH i sazivanje prijevremenih izbora.



Šef Kluba poslanika Socijaldemokratske parije BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Elvir Karajbić smatra da Vlada FBiH onemogućava rad Parlamenta.

Kao razlog tome naveo je što je Vlada FBiH povukla više od 80 zakonskih rješenja iz Parlamenta i u dva i po mjeseca nije bila u stanju da nijedno zakonsko rješenje uputi u Parlament.

– Na izborima su pobijedile dvije nacionalne političke stranke koje za 25 godina ništa dobro nisu donijele građanima i imaju odgovornost da nađu koalicione partnere – zaključio je Karajbić.



Dnevni red sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, na kojoj su bile predložene 24 tačke, danas nisu usvojili poslanici s 38 glasova „za“, 10 „suzdržanih“ i 42 „protiv“.

Nakon toga, predsjednik Kluba SDA Ismet Osmanović tražio je pojedinačno izjašnjavanje i pauzu tokom koje treba zasjedati Kolegij Predstavničkog doma.

Naime, prije izglasavanja dnevnog reda klubovi poslanika Saveza za bolju budućnost (SBB), Demokratske fronte i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH na današnjoj sjednici Predstavničkog doma zahtijevali su da se premijer Federacije BiH Fadil Novalić i predsjednik FBiH Marinko Čavara očituju o tome ko čini parlamentarnu većinu u Federaciji BiH?

Dodali su da ne žele prekinuti sjednicu već samo da poslanici i građani Federacije zaslužuju da čuju odgovore na pitanja, između ostalih, da li je Vlada FBiH ustavna, da li postoji parlamentarna većina u FBiH.

Poslanici Stranke demokratske akcije i Koalicije, predvođenom Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH izrazili su mišljenje da se treba nastaviti sjednica, te podržati dnevni red današnje sjednice i sve zakonske propise koji se tiču reformi.

 

– Manjinska vlada u ovakvom ustrojstvu Federacije BiH vrlo teško može funkcionirati. Ostaje na političkim strankama koje participiraju u Parlamentu da razgovaraju i formiraju novu većinu, ukoliko odluka DF-a bude konačna – rekao je Osmanović.

U obraćanju poslanicima predsjednik FBiH Marinko Čavara rekao je da je činjenica da vladajuća većina ima problem u funkcioniranju.

– Oni koji pitaju znaju odgovor. U Federaciji se može blokirati sve. Čini mi se da je i to nekome cilj. Hoćemo li ovom raspravom pomoći građanima ili pomoći mladom čovjeku da ostane u FBiH – istakao je Čavara.

Naglasio je da nije donio odluku o preostala tri ministra iz razloga što „ne vidi način na koji će biti popunjena Vlada FBiH do god se Demokratska fronta ne opredijeli je li u vlasti ili ne“.

Čavara je jučer prihvatio ostavku federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Reufa Bajrovića (Demokratska fronta), dok u vezi s ostavkama preostala tri ministra je rekao da mora obaviti dodatne konsultacije u narednim danima. To su zamjenik premijera i federalni ministar trgovine Aleksandar Remetić, federalna ministrica turizma Snježana Soldat i federalni ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović.

Čavara je poslanike zamolio da se posvete reformama, a ne da se „zaustavlja rad Parlamenta FBiH“.

Također, prije glasanja za dnevni red, nije prihvaćeno po hitnom postupku izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o direktnim stranim ulaganjima, koji je u parlamentarnu proceduru uputila Vlada Federacije BiH.

Cilj izmjena i dopuna je njegovo usklađivanje s izmjenama i dopunama Zakona o politici direktnih stranih ulaganja u BiH iz 2010. i 2015. godine.

– Zakonodavnopravna komisija uputila je amandman na ovaj prijedlog zakona, koji nema osnove da bude razmatran po hitnom postupku – rekao je Nasir Beganović, predsjednik Kluba SBB-a u Predstavničkom domu.



Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kazao je danas novinarima tokom sjednice Predstavničkg doma Parlamenta FBiH da postoji parlamentarna većina, jer članovi stranke koja želi izaći iz vlasti, moraju podnijeti ostavke na svim dužnostima koje obnašaju.

– Dok god je dopredsjednik FBiH iz DF-a, ne može se razgovarati o novoj parlamentarnoj većini. DF je u izvršnoj vlasti i snosi odgovornosti za donošenje odluka u Vladi FBiH – objasnio je.

Naime, Čavara je jučer donio odluku o prihvaćanju ostavke federalnog ministra energije, rudarstva i industrije Reufa Bajrovića iz DF-a, dok u vezi s ostavkama preostala tri ministra, kaže, da mora obaviti dodatne konsultacije u narednim danima. To su zamjenik premijera i federalni ministar trgovine Aleksandar Remetić, federalna ministrica turizma Snježana Soldat i federalni ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović.

– Oni ministri koji su podnijeli ostavke, a nisam ih razriješio, moraju prema zakonu izvršavati svoje obaveze koje su preuzeli. Mogu nepoštivati zakon, ali i za to postoji sankcija – objasnio je.

Smatra da je potrebno stabilizirati odnose te raditi na agendi koja je potrebna za socio-ekonomske reforme, jer je to jedina šansa.



Poslanik Ilhan Bušatlić (Demokratska fronta) danas je na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH postavio pitanje predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari “da li je Vlada Federacije BiH trenutno ustavna?”.

– Po Ustavu FBiH, Federalna vlada, koju čini 16 ministara, sastoji se od osam Bošnjaka, pet Hrvata i tri Srbina. Iz kvote osam Bošnjaka premijer FBiH može imenovati jednog iz reda ostalih, što je i urađeno. Prihvatanjem ostavke federalnog ministra energije, industrije i rudarstva Reufa Bajrovića u Vladi FBiH ostaje šest Bošnjaka, što je protivustavno. Zato sam Čavari postavio ovo pitanje – kazao je poslanik Bušatlić.

Također, predsjedniku FBiH uputio je pitanje kojom logikom je jučer prihvatio ostavku samo jednog ministra iz DF-a Bajrovića, kada su i ostali ministri iz Demokratske fronte podnijeli neopozive ostavke.

Nakon prihvatanja ostavke Bajrovića, Čavara je na jučerašnjoj pres-konferenciji kazao da će u vezi s ostavkama preostala tri ministra (zamjenik premijera i federalni ministar trgovine Aleksandar Remetić, federalna ministrica turizma Snježana Soldat i federalni ministar rada i socijalne politike Milan Mandilović) morati obaviti dodatne konsultacije u narednim danima.

U nastavku dvodnevne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH očekuje se usvajanje dnevnog reda.



O “švicarcima”

Predstavnički dom Federalnog parlamenta na današnjoj sjednici prihvatio je inicijativu poslanika Elvira Karajbića (SDPBiH) o formiranju Privremene komisije za utvrđivanje zakonitosti dodjele kredita u švicarskim francima.- U prošlom sazivu Federalnog parlamenta postojala je Komisija, koja se bavila zakonitostima dodjele kredita u švicarskim francima. S obzirom na to da djeluje novi saziv Parlamenta FBiH ta komisija više ne postoji, te se javila potreba za formiranjem komisije koja bi utvrdila činjenično stanje da li su zakonito davani krediti i da li su prekršeni određeni zakoni. Na osnovu tih izvještaja nadležno tužilaštvo trebalo bi raditi svoj posao – izjavio je Feni poslanik Karajbić.

U tom smislu, smatra da su prekršeni zakoni i to Zakon o deviznom poslovanju, Zakon o zaštiti potrošača, Zakon o bankama i drugi, navodeći da Federacija treba zaštititi građane od pljačke koja im je nanesena.

Također, prihvaćena je i njegova druga inicijativa o održavanju sjednice Predstavničkog doma, na kojoj će se prioritetno raspravljati o sigurnosnom stanju u Federaciji BiH.

– Političko, ali i sigurnosno stanje u Federaciji je pogoršano i veoma je bitno da se Federalni parlament očituje o toj situaciji i da eventualno poduzme odgovarajuće mjere da bi se svaki stanovnik Federacije osjećao sigurno – rekao je Feni poslanik u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Elvir Karajbić (SDPBiH).



Predstavnički dom Federalnog parlamenta danas je počeo dvodnevnu sjednicu na kojoj bi trebalo da, između ostalog, po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o direktnim stranim ulaganjima, koji je u parlamentarnu proceduru uputila Vlada Federacije BiH.

Cilj izmjena i dopuna ovog zakona je njegovo usklađivanje s izmjenama i dopunama Zakona o politici direktnih stranih ulaganja u BiH iz 2010. i 2015. godine.

Ujedno, na ovaj način bile bi precizirane odredbe važećeg federalnog propisa, a novina je uspostavljanje savjeta za strane investitore, čiji rad omogućava koordinaciju na svim nivoima vlasti u BiH i koordiniran pristup radu s investitorima.

U tom smislu, prihvaćen je prijedlog IFC-a da sva strana ulaganja u sektore koji podliježu restrikciji odobrava Vlada FBiH na prijedlog nadležnog ministra.

Prema predloženom dnevnom redu poslanici će po skraćenom postupku razmatrati prijedloge izmjena triju federalnih zakona radi njihova usuglašavanja s odredbama novog Zakona o prekršajima.

Na taj način sa Zakonom o prekršajima, u dijelu kaznenih odredaba, trebaju biti usaglašeni Zakon o čeku, Zakon o Jedinstvenom sustavu registracije, kontrole i naplate doprinosa i Zakon o tržištu vrijednosnih papira.

Prijedlog Finansijskog plana – budžeta FERK-a za 2015. godinu i Program javnih investicija FBiH 2015- 2017 također su uvršteni u dnevni red današnje sjednice Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.