Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Simini četnici” oslobođeni zbog nedostatka dokaza

BiH

SiminiCetnici

Odjeljenje za ratne zločine u Srbiji oslobodilo je u utorak, zbog nedostatka dokaza, sedmoricu pripadnika paravojne grupe “Simini četnici” od optužbi za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u selima zvorničke općine tijekom 1992. i 1993. godine.

Ovo je druga prvostupanjska presuda. Prvom prvostupanjskom presudom optuženi su bili osuđeni na ukupno 72 godine zatvora, no tu je presudu ukinuo Apelacioni sud prošle godine i naložio novo suđenje.

Optuženi su oslobođeni optuženi jer, prema stavu suda, Tužiteljstvo nije podnijelo dovoljno dokaza za svoje optužbe.

Ovaj je slučaj javnosti poznat kao “Zvornik 5”.

I na ovu oslobađajuću presudu, Tužiteljstvo za ratne zločine ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu koji će donijeti konačnu presudu.

Optužbi su oslobođeni Zoran Stojanović, Zoran Đurđević, Tomislav Gavrić, Zoran Alić, Đorđe Šević, Dragan Đekić i Damir Bogdanović.

Oni se optužnicom Tužiteljstva za ratne zločine terete za ratni zločin protiv civila romske nacionalnosti u selima Skočić, Malešić, Klisa, Petkovci i Drinjača.

Sumnja se da su na mjestu zvanom “Hamzići” ubili trudnu ženu s djetetom od dvije godine u naručju te da su “ubili sedmoro djece starih dvije, četiri, pet, sedam, deset i dvoje po 13 godina”.

Optuženi se terete i da su silovali prije ubojstva Zlatiju Ribić (13) kao i da su “dijete koje se nalazilo u redu za likvidaciju, a koje je tražilo svoju majku, odveli do jame, gađali nožem, pucali u njega i zatim ga bezdušno bacili na ubijene osobe”.

Sima Bogdanović zvani “Sima četnik”, preminuo je u pritvoru tokom suđenja.