Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Parlamentarci Srbije: Solidarno ćemo pomagati BiH na evropskom putu

BiH

parlamentarci-srbija-bih

Delegacija Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Srbije posjetila je danas Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine (PSBiH) radi unapređenja bilateralne saradnje parlamenata i razmjene stavova i iskustava u vezi s procesom evropskih integracija dviju država, javlja Anadolu Agency (AA).

S delegacijom iz Srbije razgovarali su članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH, a potom i članovi Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma i Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nikola Lovrinović istakao je da je na današnjim sastancima s delegacijom iz Srbije razgovarali o svim pitanjima koje su pred dvije države, ali da je fokus bio na procesu integracija dviju zemalja. Cilj obje delegacije, rekao je, da parlamentarci kada je u pitanju ovaj proces imaju što veći udio i da prate ostale procese koji se nalaze i pred BiH i pred Srbijom.

Predsjednica Odbora za evropske integracije NS Srbije Marinika Tepić rekla je da nakon jednog pasivnog stanja u posljednje dvije godine došlo ne samo do otvaranja novog poglavlja već do intenziviranja saradnje između dva partnerska odbora.

“Ono što je obeležilo i što je bio osnovni ton i osnovna nota u dosadašnjem radu od jutros na ova dva ključna sastanka jeste da ne postoji taj papir, ne postoji taj sporazum ili memorandum koji može da zameni živi dijalog između ljudi, naročito među nama parlamentarcima”, istakla je Tepić.

Dodala je da je dijalog jedini put za otvaranje novih poglavlja i intenziviranje saradnje i da su riječ i direktna komunikacija nešto što podiže rampe.

Tepić je istakla da su danas kolegama iz BiH predložili zaključke poput uspostavljanja redovne komunikacije i susretanja odbora najmanje jednom godišnje, a po potrebi i češće. Istakla je da je Odbor za evropske integracije NS Srbije također predložio održavanje konferencije koja će se baviti prekograničnom saradnjom i mogućnošću korištenja IPA fondova.

Kazala je da je Srbija malo odmakla od BiH po pitanju EU integracija, ali da to BiH treba iskoristiti i tražiti pomoć od država koje su malo ispred nje, baš kao što je Srbija koristila iskustvo svojih susjeda. Podvukla je da će Srbija solidarno pomagati kolegama iz BiH jer, kako je kazala “zajednički pogled u budućnost nema cijenu.”

Istakla je da su Kancelarija za evropskre integracije i sva radna tijela Vlade Republike Srbije koja se bave pregovaračkim procesom pomogle kolegama iz BiH kada je riječ o ispunjavanju upitnika Evropske komisije koji će BiH biti uručen 9. decembra.

“Poslali smo svoje odgovore i sva prateća dokumenta koja su bila jednaka onoj fazi u kojoj se BiH danas nalazi. Nekako je i praksa da se traže mišljenja, sugestije i pomoć od onih država koje su nešto malo ispred vas, imaju najdirektnija iskustva tek pređena u odnosu na vas. Tako je i Srbija koristila iskustva svojih suseda koji su pre toga ili ušli u EU, ili su odmakli na tom putu, pa tako i mi solidarno pomažemo kolegama iz BiH”, kazala je Tepić.

Nikola Lovrinović je rekao da na pitanja i upite EU treba precizno i jednim glasom odgovarati korektno, ali je ocijenio da neće biti moguće na svako pitanje odgovoriti jednostavno.

“U tehničkom smislu smo u stanju odgovoriti za šest mjeseci. Međutim, poznato vam je da će u tom procesu odgovaranja sudjelovati sva tijela vlasti. Voljeli bi da oni odgovore što je moguće preciznije, jasnije da ne bismo, ne samo dobijali dopunska pitanja već da bismo sutra lakše otvarali poglavlje”, kazao je Lovrinović.

Programom posjete delegacije iz Srbije predviđen je i susret s Grupom za susjedne zemlje Parlamentarne skupštine BiH, kao i razgovor gostiju iz Srbije sa članovima Kolegijuma Doma naroda PSBiH.